Política

En directe

L’OTAN inicia la cimera per transformar l’Aliança

El secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, assegura que serà una trobada “històrica i transformadora”

Els líders aliats defineixen a Madrid l’estratègia de defensa comuna de la propera dècada

La cimera de dos dies que definirà les estratègies de l’OTAN per a la propera dècada i en la que es formalitzarà l’adhesió de Suècia i Finlàndia a l’Aliança Atlàntica ha arrencat oficialment aquest dimecres al matí a Madrid.

“Prendrem importants decisions per reforçar l’OTAN en un món més perillós i competitiu, on règims autoritaris com Rússia i Xina desafien obertament l’ordre internacional basat en normes”, ha dit el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, en la seva intervenció a l’inici del plenari.

Stoltenberg ha subratllat que l’aliança mantindrà el seu “suport sense precedents a l’autodefensa d’Ucraïna” per garantir que aquest país preval davant la invasió russa.

L’amfitrió de la trobada, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha donat la benvinguda als 30 líders aliats i ha afirmat que estaran “a l’altura de les expectatives dipositades”.

Abans de l’inici del plenari, que transcorre a porta tancada i en el qual està previst que hi participi per videoconferència el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, els representants dels Estats membres s’han fet una foto de família.

Cimera “històrica i transformadora”

Un parell d’hores abans, Stoltenberg ha assegurat en una atenció els mitjans a l’arribada al pavelló d’Ifema que la reunió dels aliats serà “històrica i transformadora per a la nostra aliança, enmig de la crisi de seguretat més greu des de la Segona Guerra Mundial”.

En aquest sentit, ha avançat que en la trobada de Madrid s’aprovarà una nova estratègia de defensa per afrontar el futur de la guerra a Ucraïna i la pròxima dècada, en “un món més competitiu i perillós, per protegir tots els aliats i prop de mil milions de ciutadans”. “Serà la revisió més gran de la nostra defensa col·lectiva des de la Guerra Freda”, ha insistit.

Stoltenberg ha recordat que l’anterior Concepte Estratègic de l’OTAN es va aprovar el 2010 i el que s’adoptarà a la cimera reflectirà que el món és “totalment diferent” al d’aleshores.

Per començar, l’anterior document reconeixia Rússia com a soci estratègic. “Aquest no serà el cas ara”, ha expressat Stoltenberg, que ha avançat que el nou document situarà Rússia com “una amenaça directa a la nostra seguretat”.

El nou Concepte Estratègic de l’OTAN esmentarà per primera vegada a la Xina com un “desafiament als valors, interessos i seguretat aliada”. El polític noruec ha puntualitzat que la Xina “no és un adversari”, però ha indicat que cal tenir en compte les “conseqüències” per a la seguretat aliada quan el país asiàtic inverteix en noves capacitats militars o intenta controlar infraestructures crítiques.

Pel que fa a l’ingrés de Suècia i Finlàndia, Stoltenberg ha augurat que, un cop aixecat el veto de Turquia, el procés serà “ràpid”, però no ha gosat posar una data per a l’adhesió formal dels dos països.

Poc després d’Stoltenberg ha arribat al pavelló firal el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acompanyat del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.

Entre les vuit i les deu del matí ha arribat la resta de líders de l’Aliança. L’últim en fer-ho ha estat el president dels Estats Units, Joe Biden, que s’ha reunit amb Stoltenberg als marges de la cimera.

Al marge de la reunió del Consell també se celebra el Fòrum Públic de l’OTAN, coorganitzada per quatre instituts destacats de la societat civil internacional: el Real Instituto Elcano, la German Marshall Fund, el Munich Security Conference i l’Atlantic Council.

Al Fòrum hi participaran experts i líders de tot el món per aportar noves perspectives a la cimera i enriquir el debat sobre el futur de l’aliança militar.

  • 15:36

    L’OTAN fa públic el seu document estratègic


    El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha explicat que al nou Concepte Estratègic de l'Aliança Rússia hi apareix com “l’amenaça més significativa i directa”.
  • 14:46 EN DIRECTE: El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, informa de la reunió del Consell de l'Aliança
  • 14:22

    Johnson diu que si Putin no hauria començat la guerra a Ucraïna si fos una dona i el Kremlin en fa befa


    El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha retret aquest dimecres al president rus, Vladímir Putin, tenir “masculinitat tòxica”.

    “Si Putin fos una dona, simplement no crec que hagués llançat una guerra tan masclista. Si vol un molt bon exemple de masculinitat tòxica, el tenim en la seva persona”, ha dit el primer ministre del Regne Unit en declaracions al canal alemany ZDF abans de la cimera de l’OTAN a Madrid.

    Johnson ha afegit que “tothom vol que acabi la guerra” però “no hi ha un acord possible”. “Putin no té cap proposta d’un acord de pau. [El president ucraïnès, Volodímir] Zelenski tampoc pot oferir-ho”, ha constatat.

    El portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, ha reaccionat amb sorna a les paraules del polític anglès. En declaracions a l’agència oficial RIA Nóvosti, Peskov ha afirmat que “el vell [Sigmund] Freud somiava en vida estudiar un pacient com aquest!”, ha ironitzat en al·lusió a Johnson.

  • 11:06

    Biden anuncia que Estats Units augmentarà la seva presència militar a Europa i defensa que “l’OTAN és més necessària que mai”


    El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres que el seu país ampliarà la presència militar a Europa.

    En una trobada amb el secretari de l’OTAN, Jens Stoltenberg, en arribar a la cimera de l’Aliança, Biden ha explicat que el Pentàgon enviarà reforços a Polònia, Regne Unit, Alemanya i Itàlia, així com els dos destructors addicionals a la base de Rota anunciats ahir dimarts. Biden ha defensat que d’aquesta manera l’OTAN podrà afrontar “les amenaces des de totes direccions”. “L’OTAN és més necessària que mai”, ha defensat.

    En aquest sentit, el president dels EUA ha celebrat que Suècia i Finlàndia abandonin la seva “neutralitat” i que puguin entrar aviat a l’aliança atlàntica, una vegada que Turquia ha aixecat el seu veto. “Putin volia la finlandització d’Europa i el que tindrà serà l’otanització d’Europa”, ha incidit.

  • 10:52 El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reben els líders de l'Aliança en l'obertura de la cimera de l'organització a Madrid
  • 10:20

    Polònia demana un canvi estratègic a l’OTAN que vegi Rússia com a país “no fiable”


    El president polonès, Andrzej Duda, ha insistit aquest dimecres en la necessitat d’un “canvi estratègic” a l’OTAN que consideri Rússia com un país “no fiable”.

    Duda ha defensat a la seva arribada a la Cimera de l’Aliança Atlàntica a Madrid que aquest canvi de doctrina “s’hauria d’haver produït fa temps”, però que després de la invasió russa d’Ucraïna és encara més urgent. “Rússia amenaça obertament els Estats bàltics i fa temps que escoltem amenaces també contra Polònia”, ha advertit. “És una cosa que m’agradaria que es reflectís a les disposicions d’aquesta cimera”, ha reblat.

    Per al dirigent polonès, “la unitat i la solidaritat” entre els aliats són “les dues grans premisses bàsiques” que “quedaran demostrades en la trobada i conformaran “el principal assoliment de l’Aliança davant l’agressió de rússia contra Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona