Política

La dimissió de dos ministres clau posa Johnson a la corda fluixa

El titular d’Economia i el de Sanitat renuncien al càrrec per sorpresa per la pèrdua de confiança en el primer ministre

La sortida d’aquests dos pesos pesants obre una nova crisi al govern britànic

Boris Johnson podria tenir els dies comptats com a primer ministre britànic després de la dimissió ahir per sorpresa de dos pesos pesants del seu govern: el ministre d’Economia, Rishi Sunak, i el de Sanitat, Sajid Javid. La renúncia d’aquests dos ministres debilita el dirigent conservador, assetjat per múltiples escàndols, i si hi hagués més desercions podria caure el govern.

En un interval de deu minuts de diferència, els titulars d’Economia i Sanitat, dues carteres clau del gabinet, van anunciar a les xarxes socials que havien comunicat la seva renúncia al càrrec a Johnson en perdre la confiança en ell.

Aquestes dimissions es produeixen en un moment en què la pressió sobre Johnson ha crescut més per la seva forma de gestionar la conducta d’un exdiputat conservador acusat de fer tocaments sexuals a diversos col·legues i just un mes després d’haver superat una moció de censura plantejada per un grup de diputats del seu partit per les festes a Downing Street durant la primera onada de la covid-19. Tot i superar la moció, la votació va evidenciar una forta pèrdua de confiança en el seu lideratge per part del partit, després que 148 diputats votessin contra ell.

A aquest revés al seu lideratge, cal sumar-hi el càstig de l’electorat en dues eleccions parcials al nord i a l’oest d’Anglaterra el 25 de juny passat, en les quals els conservadors van perdre els dos escons què hi havia en joc, que aspiraven a renovar, i un va anar a parar a mans laboristes i l’altre a les dels liberaldemòcrates.

En la carta de dimissió, Sunak diu que potser Economia és la seva última “feina ministerial”, però per a ell és més important lluitar per bons estàndards de conducta. “El públic espera i amb raó que el govern actuï de manera adequada, competent i seriosa”, la qual cosa no passa en l’actualitat, afirma. Sunak diu també que ha estat “lleial” i ha donat suport en públic al líder conservador fins i tot quan discrepava d’ell “en privat”, i ha intentat donar suport amb fons econòmics a les prioritats de Johnson. Tot i això, segons es desprèn de la carta publicada a les xarxes socials, Johnson no estava disposat a adoptar “decisions difícils” en l’economia i això els ha dut a discrepar en el seu enfocament, fins al punt que ha optat per dimitir.

Javid afirma, per la seva banda, que la seva consciència no li permet continuar en aquest govern. “Soc una persona d’equip per instint, però els ciutadans britànics esperen encertadament que hi hagi integritat en el govern”, manifesta en la seva carta. El fins ara ministre de Sanitat constata que els problemes que té el Partit Conservador “no es resoldran sota el lideratge” de Johnson, per la qual cosa “ha perdut la confiança en ell”.

Aquestes dues renúncies obren una crisi de govern de grans dimensions, ja que es tracta de dues carteres clau: la d’Economia, en un moment en què la inflació bat rècords, fins al punt d’assolir l’abril passat màxims de fa 40 anys, i la de Sanitat, quan la covid torna a repuntar.

Però aquestes no van ser les úniques pèrdues que va tenir ahir Johnson. També el van deixar Andrew Murrison, enviat comercial al Marroc, i el vicepresident del Partit Conservador, Bin Afolami, que ho va fer durant una entrevista a la televisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona