Política

Unió Europea

L’euro torna a caure per sota del dòlar

La moneda única fluctua entre 0,9950 i 1,0051 dòlars

El BCE fixa el canvi de referència en 1,0005 dòlars

L’euro ha tornat a cotitzar aquest dijous per sota del dòlar perquè els inversors es refugie en el bitllet verd i per les especulacions que la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units d’Amèrica (EUA) pujarà encara els tipus d’interès.

Cap a les cinc de la tarda l’euro s’ha canviat a 0,9988 dòlars, davant els 1,0066 dòlars de les últimes hores de la negociació europea del mercat de divises de la jornada anterior.

La moneda única s’ha canviat en una banda de fluctuació entre 0,9950 i 1,0051 dòlars.

El Banc Central Europeu (BCE) ha fixat el canvi de referència de l’euro en 1,0005 dòlars, gairebé en la paritat amb el dòlar.

La pujada de la inflació als EUA al juny fins al 9,1 % interanual, màxim des de 1981 (8,6 % al maig), ha alentit les especulacions que la Reserva Federal (Fed) serà més agressiva en la seva política monetària a costa de restringir el creixement.

Els mercats ja han descomptat una pujada de 75 punts bàsics al juliol i ara especulen amb una pujada encara més gran, de 100 punts bàsics.

Des de fa mesos les pujades agressives i ràpides dels tipus d’interès als EUA enforteixen el dòlar i debiliten l’euro, la caiguda del qual s’ha accelerat les últimes setmanes.

La preocupació pel subministrament de gas de Rússia a Alemanya i la possibilitat que l’economia entri en una recessió també debilita la moneda única.

El consorci de gas rus Gazprom va dir dimecres que no pot garantir el funcionament segur del gasoducte Nord Stream –que transporta gas rus a Alemanya per sota del mar Bàltic– davant els dubtes sobre la turbina retinguda al Canadà, de la devolució de la qual no té constància.

Un euro feble agreuja inflació perquè les compres d’actius energètics són en dòlars. En pagar més pels productes importats en dòlars, s’incrementa encara més la pujada dels preus.

En canvi, un euro més feble abarateix les exportacions de productes i serveis de la zona de l’euro cap als EUA.

Alguns analistes apunten que la inestabilitat política a Itàlia podria decantar l’actual paritat entre les dues monedes a favor de la divisa nord-americana. El Moviment 5 Estrelles (M5S), un dels principals partits de la coalició governamental a Itàlia, s’ha abstingut avui en la votació d’una moció de confiança al primer ministre, Mario Draghi, al Senat, i ha obert una crisi de Govern al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona