Política

regne unit

Sunak i Truss, els dos finalistes per substituir Boris Johnson

Finalment, Liz Truss ha deixat fora de la carrera per substituir Penny Mordaunt, que a la votació anterior havia quedat en segona posició

L’exministre d’Economia, Rishi Sunak, i la ministra d’Exteriors, Liz Truss, són els dos finalistes que es disputaran el lideratge del Partit Conservador britànic i el càrrec de primer ministre, segons els resultats de l’última votació entre els diputats “tories”, celebrada avui.

Sunak s’ha coronat com el favorit del grup parlamentari conservador en la Cambra dels Comuns amb 137 vots, enfront dels 113 que va obtenir Truss, qui va aconseguir desbancar a última hora a la secretària d’Estat de Política Comercial, Penny Mordaunt, amb 105.

Els dos finalistes se sotmetran ara a una votació per correu postal entre les bases de la formació governant i el guanyador serà anunciat el dilluns 5 de setembre, després del recés parlamentari d’estiu.

L’endemà del nomenament del nou líder, Johnson deixarà el càrrec al capdavant del govern i el seu successor o successora seran investits per la reina Isabel II d’Anglaterra en un breu acte en el palau de Buckingham.

Durant el mes d’agost, Sunak, de 42 anys, i Truss, de 46, tractaran de captar el vot dels afiliats, que, segons les enquestes internes, afavoreixen a priori Truss, l’actual cap del Foreign Office, qui ha estat recolzada també per l’ala dreta dels parlamentaris.

L’antic canceller de l’Exchequer –l’equivalent al ministre d’Economia–, que en el cas que guanyi les primàries seria el primer hindú i persona de color a ser primer ministre d’aquest país, va dimitir el passat 5 de juliol del govern de Johnson per desacords amb la seva gestió i, en particular, amb les seves prioritats econòmiques.

Queda per veure com aquesta decisió, en la qual li va precedir el llavors ministre de Sanitat, Sajid Javid, l’afectarà en els comicis entre els militants, perquè alguns encara simpatitzen amb Boris Johnson, qui va anunciar la seva dimissió el 7 de juliol després de perdre la confiança del seu grup parlamentari.

Truss, per la seva banda, era a l’estranger quan va esclatar la crisi de govern i fins a l’últim moment va mantenir el seu suport a Boris Johnson, de manera que encara avui segueix en el gabinet en funcions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona