Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La campanya russa a Ucraïna entra en una fase crítica amb una ofensiva afeblida

L’efecte de les sancions occidentals limita l’exèrcit rus l’accés a components electrònics necessaris per als sistemes d’armes d’alta precisió

Ucraïna i els seus principals suports, els Estats Units i la Gran Bretanya, consideren que la campanya militar russa ha entrat en una fase crítica per a Moscou a causa de les dificultats que té per a mantenir la seva ofensiva gairebé cinc mesos després del començament de les accions.

“En el moment que vam rebre els HIMARS, va córrer el pànic en l’exèrcit rus. Els centres logístics i els arsenals van caure sota el nostre foc, igual que els centres de presa de decisions tàctiques”, ha declarat en una roda de premsa l’assessor del president ucraïnès, Mykhailo Podoliak. I aquest estat de pànic, segons el representant de la Presidència ucraïnesa, “el sent la gent a les regions” ocupades per Rússia, que “comprenen que tot canviarà”.

Segons el comandament ucraïnès, les forces russes s’han vist obligades a utilitzar unitats de reserva per a defensar les posicions ocupades en el sud d’Ucraïna i evitar el contraatac de l’exèrcit ucraïnès.

“L’enemic està defensant les posicions prèviament ocupades, està concentrant els seus esforços a evitar l’ofensiva de les Forces de Defensa i ha introduït unitats de reserva”, ha afirmat l’Alt Comandament ucraïnès en el seu comunicat matutí.

Una informació que va corroborar l’estatunidenc Institut d’Estudis de la Guerra (ISW), segons el qual, “el ritme operatiu actual de Rússia no difereix molt del que hi havia durant la pausa operativa declarada oficialment entre el 7 i el 16 de juliol”.

“Les forces russes van continuar realitzant atacs menors durant tot aquest temps al nord-oest de Sloviansk i al voltant de les àrees de Siversk i Bakhmut sense capturar cap terreny decisiu”, ha apuntat l’ISW.

L’institut estatunidenc va constatar que les forces russes emplaçades en aquesta zona “han dut a terme menys atacs terrestres al llarg de la frontera entre les regions de Khàrkiv i Donetsk que durant la pausa operativa”.

Per la seva banda, la intel·ligència britànica ha constatat que a la regió del Donbass “les forces ucraïneses continuen repel·lint els intents russos d’assaltar la central elèctrica de Vuhlehirska”, un pas indispensable per a centrar els seus esforços en Sloviansk i Kramatorsk, els principals bastions de la regió de Donetsk.

Canvis en el balanç de forces

El portaveu de GUR, Vadym Skibitksy, ha indicat que Rússia utilitza cada vegada amb menys freqüència els seus míssils d’alta precisió, que inclouen els sistemes Kh-101, Kh-555, Iskander i Kalibr, a causa de l’efecte de les sancions occidentals que limiten l’accés a components electrònics necessaris per a aquests sistemes.

Per això, mentre les tropes russes han fet servir entre un 55 i un 60% de la seva reserva de míssils d’alta precisió, segons la Direcció Principal d’Intel·ligència d’Ucraïna (GUR), Ucraïna rep cada vegada armes més poderoses i precises.

El mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha celebrat aquest canvi gradual en el balanç de forces en afirmar, en el seu habitual missatge diari, que “HIMARS s’ha tornat una paraula habitual per a nosaltres, igual que Javelin o NLAW, com Stugna o Neptun”.

No obstant això, el comandament rus no sembla estar disposat a canviar els seus plans, especialment després que el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ordenés destruir operativament aquests sistemes de míssils estatunidencs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona