Política

estats units

Biden i Xi parlaran aquest dijous, segons mitjans dels EUA

Aquest intercanvi telefònic serà el cinquè des que Biden va arribar a la Casa Blanca el gener de 2021

La conversa telefònica prevista entre el president dels Estats Units, Joe Biden, i el de la Xina, Xi Jinping, tindrà lloc finalment demà, dijous, segons informen mitjans estatunidencs.

La situació de Taiwan i la guerra a Ucraïna seran dos dels assumptes que tractaran els mandataris en aquest intercanvi telefònic, el cinquè des que Biden va arribar a la Casa Blanca el gener de 2021 segons va recordar ahir a la premsa el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby.

Es posarà èmfasi, va precisar Kirby, en temes de seguretat i en els reclams territorials de la Xina. En aquest sentit, a part de Taiwan, els dos líders també parlaran sobre la Mar de la Xina Meridional, regió en la qual s’estima que s’amaguen 11.000 milions de barrils de petroli i que el gegant asiàtic es disputa amb Taiwan, Brunei, Indonèsia, Filipines, Malàisia i Vietnam.

L’altre gran tema serà l’economia, encara que Kirby va dir que probablement els EUA no prendrà una decisió abans de la crida sobre si deuen o no continuar els aranzels sobre béns xinesos que va imposar l’expresident Donald Trump (2017-2021).

“Ell (Biden) vol assegurar-se que totes les línies de comunicació amb el president Xi es mantenen obertes en tots els temes, fins i tot si hi ha problemes”, va subratllar Kirby, qui va defensar la importància que tots dos líders puguin trucar-se per telèfon per a parlar de manera “càndida” i “directa”.

La Casa Blanca fa setmanes que està creant expectatives sobre una trucada telefònica entre Biden i Xi.

De fons, hi ha la possibilitat que la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, viatgi a Taiwan aquest estiu, fet que va ser avançat pel diari The Financial Times i que ha generat un gran rebuig per part del govern xinès.

Pelosi no ha anunciat encara cap viatge de manera oficial, però el govern xinès ha advertit que respondrà amb “mesures enèrgiques” si Pelosi visita Taiwan. Aquesta seria la primera visita d’un president de la Cambra de Representant dels EUA a Taiwan des de 1997, quan Newt Gingrich va visitar l’illa.

Taiwan és un dels majors motius de conflicte entre la Xina i els Estats Units, degut sobretot al fet que Washington és el principal subministrador d’armes de Taiwan i seria el seu major aliat militar en cas d’un eventual conflicte bèl·lic amb la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona