Política

La justícia europea rebutja el recurs de ‘Russia Today’ per poder tornar a emetre

La delegació francesa del mitjà havia impugnat la prohibició de la difusió a la UE per la guerra a Ucraïna

El TGUE veu necessàries les sancions per protegir l’interès general

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va desestimar ahir el recurs que va presentar Russia Today per poder tornar a emetre a França, una prohibició que continua vigent al conjunt de la UE arran de les sancions imposades a Rússia per la invasió d’Ucraïna. Al mes de març, poc després que el Consell de la Unió Europea aprovés el primer paquet de sancions contra Moscou, la delegació francesa de la cadena russa va demanar la reactivació de les emissions de manera provisional, argumentant que la mesura europea vulnerava el dret a la llibertat d’expressió i a la informació, el dret a portar un negoci, el dret a la defensa i el principi de no discriminació per raons de nacionalitat. A més, el mitjà posava en dubte les competències del Consell per adoptar decisions d’aquest tipus.

La resposta de la justícia europea va ser contundent, rebutjant “completament” els arguments de la cadena. Segons els magistrats del TGUE, la decisió de la Unió Europea va ser l’adequada, destacant que els missatges de propaganda emesos per Russia Today constitueixen “una amenaça directa i significativa a l’ordre i la seguretat pública de la UE”. El tribunal, a més, considera que el mitjà “ha estat incapaç de demostrar un tractament equilibrat de les darreres informacions en relació amb la guerra” i insisteix que “la protecció de l’interès general” a la Unió preval sobre les demandes de la cadena. “Els objectius de les sancions són protegir la ciutadania de la Unió Europea de la propaganda sistemàtica [...] i exercir pressió sobre les autoritats russes per posar fi a l’agressió”, subratlla.

Per altra banda, els magistrats assenyalen que, donada “l’excepcionalitat” de la situació derivada de la guerra, les circumstàncies són “les suficients” per establir limitacions als mitjans russos. “Són proporcionades, apropiades i necessàries”, asseveren. Malgrat la duresa del tribunal, Russia Today pot presentar un nou recurs davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Resposta del Kremlin

Després de conèixer la sentència, el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, va assegurar que el Kremlin respondrà de la mateixa manera amb els mitjans crítics amb Vladímir Putin. “Estem prenent i continuarem prenent mesures de pressió similars sobre la premsa occidental que opera al nostre país”, va indicar en la seva roda de premsa diària. “Nosaltres tampoc els deixarem treballar; la nostra posició serà contundent”, va concloure.

LA FRASE

02.03.22
la Unió Europea
va imposar el primer paquet de sancions a Moscou.
Estem prenent mesures de pressió similars en la premsa occidental
Dmitri Peskov
Portaveu de la presidència russa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs