Política

Junts no presentarà cap candidat a la presidència

Si el partit no formula cap relleu, el paper provisional de Vergés acabaria sent definitiu

Les alcaldesses de Vic i Girona, Anna Erra i Marta Madrenas, les més ben situades per a l’eventual canvi

La situació que es genera ara al Parlament és pràcticament la mateixa que hi va haver quan Quim Torra va ser inhabilitat: el Parlament queda en una situació d’interinitat. I com va passar amb Pere Aragonès, que era vicepresident amb funcions de president, ara serà Alba Vergés qui farà el mateix. ERC –i la majoria de forces– comptaven ahir que aquesta situació es prolongaria com a molt fins al setembre, però la intervenció al vespre del secretari general de Junts, Jordi Turull, va canviar-ho: la situació de provisionalitat esdevindria definitiva i Vergés podria acabar sent vicepresidenta amb funcions de presidenta sine die. I és que Turull va anunciar que Junts no pensa moure fitxa. “Junts comparteix al 100% la decisió de la presidenta Borràs de no dimitir i per això no proposarem cap persona per substituir-la”. Si finalment el partit pren aquesta decisió, doncs, la funció de Vergés esdevindria definitiva. Ahir, però, algunes veus de Junts reclamaven en petit comitè girar full i fer efectiu un relleu.

El reglament preveu que si Borràs hagués plegat o dimitit només caldria substituir un membre de la mesa i que la vicepresidenta assumís la presidència amb totes les conseqüències. El pacte entre ERC i Junts, però, dona la presidència del govern als republicans i la del Parlament, a la formació presidida per Borràs. I aquest acord, almenys sobre el paper, es manté. Per tant, si Borràs hagués plegat de motu propio només hauria calgut triar un nou membre de Junts a la mesa i que aquest –o l’altra actual representant del partit, Aurora Madaula– accedís a la presidència.

Com que aquest no ha estat el procediment, sinó que Borràs ha estat suspesa, Verges serà la màxima responsable del Parlament de manera interina. Mentrestant, s’hauria d’obrir un període en què Junts hauria de triar qui vol que assumeixi el càrrec, notificar-ho a ERC i portar-ho al ple parlamentari. Només una sessió plenària pot modificar la composició de la mesa. Actualment la mesa està formada per dos membres d’ERC, dos de Junts, dos del PSC i un de la CUP.

Davant l’inici de les vacances i que les dues primeres setmanes d’agost se suspèn l’activitat parlamentària, ahir no es comptava que el ple es convoqués fins a principis de setembre. No obstant això, la segona quinzena del mes vinent ja és hàbil, tot i que tradicional poques coses s’hi fan. Aprofitant això, i si els socis haguessin arribat a un acord ràpid, es podria haver avançat el ple a finals d’agost i triar qui substitueix Borràs al capdavant de la segona institució del país.

Noms en suspens

La decisió anunciada per Turull de no substituir Borràs deixa en suspens la cursa per rellevar-la, tot i que dos noms han començat a sonar amb força: les alcaldesses de Vic i Girona, Anna Erra i Marta Madrenas. La més ben situada a priori és Erra. El seu nom ja es va plantejar fa temps com a presidenta del Parlament, però finalment aquesta opció va quedar en no res. Les coses, però, ara han canviat. El 7 de juny va anunciar la seva intenció de no repetir com a candidata de Junts en les municipals de l’any vinent i en l’últim congrés del partit va ser escollida vicepresidenta i secretària de Relacions Institucionals, sent la més votada al darrere de Turull i al davant de Borràs. Erra s’ha convertit en una peça clau de Junts, seria la preferida per la direcció del partit i el seu nom ja es va plantejar en l’executiva de dimecres al vespre. Si aquesta proposta tirés endavant implicaria que hauria de renunciar a l’alcaldia de Vic i ser substituïda, a priori, per Josep Arimany, que és el primer tinent d’alcalde.

L’altre nom sobre la taula és el de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que tampoc es presentarà a la reelecció. Amb Carles Puigdemont com a principal valedor –el va substituir a l’alcaldia–, Madrenas fa temps que té ganes de fer el pas. Hauria rebut una proposta per ocupar una de les conselleries menors quan es va formar l’actual govern, però finalment l’hauria rebutjada. No obstant això, segons fonts de Junts, el seu anunci de no repetir a l’alcaldia hauria agafat de sorpresa la direcció del partit i això li restaria punts. Tampoc ha agradat com s’ha fet el procés per designar Assumpció Puig com a nova candidata a l’alcaldia de Girona, creant cert malestar a la secció local. Si plegués per anar de presidenta del Parlament, la nova alcaldessa seria Maria Àngels Planas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia