Política

Exempció del límit de graus als hospitals i a les escoles

Transport, habitacions d’hotel, perruqueries i cuines de restaurants també entren en l’excepció dels 27 graus d’aire condicionat

L’Associació del Passeig de Gràcia reclama ponderar la humitat

L’endemà de l’explicació en horari nocturn al final del Consell de Ministres, el BOE va publicar el decret d’estalvi energètic –de 83 pàgines– ahir amb la lletra petita de les excepcions a la norma general de no poder posar l’aire condicionat per sota de 27 graus a l’estiu i de no poder apujar la calefacció per sobre dels 19 graus a l’hivern. Els hospitals, les escoles, el transport, les habitacions d’hotel, les perruqueries i les cuines dels restaurants de les zones de fred dels comerços són llocs exempts de la limitació.

Limitar el termòstat de manera unívoca era temut en algun sector com un risc per a les condicions laborals i una discriminació. “La norma té excepcions, es preservarà una climatització acord perquè els treballadors tinguin unes condicions climàtiques adequades”, va precisar la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, tot citant l’exemple de les cuines dels restaurants i les zones dels súpers on cal “mantenir la cadena de fred” dels aliments. En el cas dels hotels, la limitació afectarà les zones comunes i prou, i a l’habitació el client serà sobirà amb el termòstat.

La patronal hostalera, però, invoca el reial decret 486/1997 sobre disposicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball per recordar que hi consta una refrigeració de 25 graus i que la nova norma s’hi ha de supeditar.

L’Associació Passeig de Gràcia, al seu torn, va fer públic ahir un comunicat en què reclama que a l’hora de fixar una temperatura al termòstat a través del BOE es tingui en compte la humitat perquè 27 graus és “massa alt” i pot causar sensació d“incomoditat” als clients, i encara més quan s’han d’emprovar roba. “No és el mateix 27 graus amb un 40% d’humitat (com sol tenir Madrid) que amb un 80% (com se sol tenir a Barcelona). Per tant, s’hauria d’establir un binomi de temperatura mínima segons la humitat”, defensa l’associació. Pel que fa a l’obligació d’apagar els aparadors a les deu de la nit, es considera una mesura “de cara a la galeria” adduint que l’actual il·luminació de LED consumeix “molt poc”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona