Política

La CUP alerta que la interinitat perjudica la “credibilitat” del Parlament

Recorda que el repartiment de càrrecs està contemplat en l’acord de govern de Junts i ERC i els insta a resoldre el conflicte

La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha instat ERC i JxCat a “resoldre el conflicte” derivat de la suspensió de Laura Borràs com a diputada i presidenta del Parlament, perquè l’actual situació d’interinitat “no ajuda a aquesta institució a recuperar la credibilitat” perduda.

En una entrevista amb Efe, Reguant ha mostrat la seva preocupació per la interinitat en la presidència del Parlament després de la suspensió de Borràs amb l’aplicació de l’article 25.4 del reglament de la cambra, que obliga a apartar un diputat quan li obren judici oral per corrupció.

Segons Reguant, el repartiment de càrrecs en la Mesa del Parlament està contemplat en l’acord de legislatura entre ERC i JxCat, per la qual cosa “són ells els que han de resoldre aquest conflicte”, perquè la CUP “ja va dir que no votaria Borràs com a presidenta”.

Després de les eleccions catalanes de 2021, la CUP es va negar a avalar Borràs com a presidenta perquè ja intuïa els seus problemes judicials, “en tenir un procés en fase d’instrucció per fraccionament de contractes en la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)” .

En conseqüència, ha recalcat Reguant, “són els partits que la van votar els que han de dirimir com apliquen l’acord entre ells de repartiment de presidències”.

Ha recordat, en tot cas, que la CUP “ja fa setmanes que va posar damunt la taula la possibilitat que Borràs s’apartés per facilitar la resolució del problema”. “És evident que una situació d’interinitat que no sabem quant durarà no ajuda a un Parlament que ha anat perdent la credibilitat a marxes forçades”, ha advertit.

Reguant ha admès que la suspensió de Borràs ha afectat negativament la relació entre ERC, JxCat i la CUP, encara que “ja era complicada abans”.

“És preocupant, de totes maneres, que es produeixin assenyalaments personals” per part de Borràs contra els membres de la Mesa que van aplicar l’article 25.4, ha denunciat. Un dels assenyats, que hi va votar a favor, és el secretari tercer de la Mesa, Carles Riera, que segons ha recalcat Reguant “va actuar com a CUP, per decisió d’aquesta, i per tant no es tracta d’una única persona, sinó de milers, que considerem que el més pertinent era aplicar l’article 25.4”.

Reguant s’ha mostrat favorable a mantenir l’article del reglament, perquè “té una funció d’exemplaritat” de la institució que “és necessari” preservar. La CUP considera que el 25.4 en cap cas vulnera la presumpció d’innocència ja que “no pressuposa culpabilitat”, per la qual cosa considera que “s’ha de mantenir”.

Lluís Puig

D’altra banda, en relació amb el vot delegat del diputat de JxCat Lluís Puig, ha defensat que se segueixi comptabilitzant: “Hi ha un acord de la Mesa que ha de ser aplicat independentment de si està Laura Borràs o Alba Vergés amb les funcions delegades. Entenem que això no es veu alterat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona