Política

Bars i comerços podran tenir l’aire condicionat a 25 graus

El govern espanyol precisa que la nova normativa d’estalvi energètic s’ha d’implantar “amb flexibilitat”

Descarta aplicar “limitacions o prohibicions” del consum d’energia dels domicilis

El nou decret per estalviar energia que promou el govern espanyol i que inicialment obligava oficines, negocis, botigues, centres comercials, espais culturals, a més d’estacions de tren, bus i aeroports a mantenir una temperatura màxima de 27 graus a l’estiu inclourà excepcions. Ahir la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, va afirmar que la normativa recollirà excepcions en els llocs de treball amb feines que impliquen moviment i que per llei han de tenir una temperatura més baixa dels 27 graus que preveu el pla anunciat. En diverses entrevistes a la ràdio, Ribera va assegurar que el decret que entra en vigor dimarts s’ha d’aplicar amb flexibilitat i respectant la normativa laboral. D’altra banda, la també ministra de Transició Ecològica va descartar que s’adoptin “limitacions o prohibicions” del consum d’energia als domicilis particulars.

Quan li van preguntar directament pel cas d’un bar on els cambrers treballen en moviment, Ribera va assegurar que “la normativa laboral recomana que [la temperatura] sigui d’uns 25 graus”. “Una cosa és mantenir una temperatura còmoda per als treballadors i una altra són 19 graus”, va puntualitzar a Onda Cero, tot remarcant que encara que no s’arribi al màxim fixat per l’executiu, la mesura suposarà un estalvi d’energia.

Caldrà justificar

Segons va dir la ministra, els comerços i establiments hauran de justificar quan no apliquen el límit de temperatura i ha posat com a exemple que discoteques, cuines o gimnasos necessiten una temperatura diferent que una llibreria. “Si en un determinat espai es justifica, perquè és necessària, una temperatura diferent, es pot donar per bo”, va explicar a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, Ribera va indicar que el pla ja preveu una diferenciació entre feines “sedentàries i en moviment”, i que es permet posar l’aire condicionat a 25 graus en el segon cas.

Noves mesures

D’altra banda, Ribera es va referir també a les mesures que es prendran a la tornada de vacances per estalviar energia i va deixar clar que no hi ha “cap intenció d’imposar restriccions a dins de les cases”. “Recomanacions, sí, moltes de clàssiques, de comportament amb els termòstats, les finestres o els electrodomèstics, però no hi ha intenció d’imposar limitacions o prohibicions a les llars”, hi va afegir Ribera a la ràdio pública catalana. Sobre qui ha de ser responsable de multar i perseguir els incompliments de la nova norma, Ribera va confiar que “no hi hagi sancions, perquè tothom compleixi”. Tanmateix, ha reconegut que la competència d’execució de la normativa és de cada comunitat.

LA FRASE

Una cosa és mantenir una temperatura còmoda per als treballadors i una altra són 19 graus
Teresa Ribera
VICEPRESIDENTA TERCERA I MINISTRA DE TRANSICIÓ ECOLÒGICA

El sector de la carn remet a la seguretat alimentària

La Cedecarne (Confederació Espanyola de Detallistes de la Carn) va ser ahir una de les primeres veus a demanar que no s’apliquin els 27 graus del decret energètic espanyol a les carnisseries, xarcuteries i polleries. En un comunicat, la patronal argumenta que aquest tipus de comerços han de complir la normativa en matèria de seguretat alimentària. Per aquest motiu, Cedecarne reclama a l’administració que clarifiqui com s’ha d’aplicar el decret d’eficiència energètica per “evitar inseguretat jurídica” en establiments especialitzats en carn i els seus derivats. Així mateix, la patronal lamenta que el govern espanyol no hagi dialogat amb el sector abans d’establir mesures que afecten aquest tipus d’establiments i reclama una “revisió” de la norma. Cedecarne considera que s’han de tenir en compte factors com el tipus d’establiments, la seva mida i el producte que es ven a l’hora de fixar les temperatures del local.A més, creuen que el decret energètic entre en “clara contradicció” amb altres normatives com la laboral. Això, segons diuen, genera “inseguretat jurídica” a les empreses del sector. També remarquen que limitar l’aire condicionat a 27 graus contradiu les disposicions mínimes de seguretat i de salut dels llocs de treball que fixa la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona