Política

MALÀISIA

Un tribunal malaisi confirma la condemna de 12 anys de presó per a l’exprimer ministre del país

Najib Razak va ser sentenciat per apropiació indeguda de 42 milions de ringgit, 8,8 milions d’euros, mentre ocupava el càrrec

L’exmandatari ha estat conduït a la presó de Kajang al concloure la vista

El Tribunal Federal de Malàisia ha confirmat avui en última instància la condemna de dotze anys de presó per corrupció contra l’exprimer ministre Najib Razak en relació amb el desfalc del fons estatal 1MDB. Els cinc jutges del tribunal han rebutjat per unanimitat l’apel·lació de l’exmandatari contra la condemna emesa el juliol del 2020 i confirmada per un tribunal d’apel·lacions el desembre de l’any següent per l’apropiació indeguda de 42 milions de ringgit (9,9 milions de dòlars o 8,8 milions d’euros) de l’1MDB mentre governava el país. La decisió suposa que l’exmandatari, de 69 anys, ha de començar a complir la pena de manera immediata, per la qual cosa, al concloure la vista a la cort de Putrajaya, un convoi policial s’ha emportat el condemnat a la presó Kajang, el sud de Kuala Lumpur, segons han assenyalat diversos mitjans locals.

L’exdirigent, que va governar des de l’abril del 2009 al maig del 2018 i es declara innocent de les acusacions relacionades amb l’1MDB, també haurà de pagar una multa de 210 milions de ringgit (46 milions de dòlars o 47 milions d’euros). Els delictes que se li imputen a l’exdirigent són abús de poder i de confiança i blanqueig de diners pel desviament milionari als seus comptes privats. A més, Najib afronta quatre judicis més i desenes de càrrecs per aquests cas de corrupció del fons sobirà, que va esquitxar exbanquers de Goldman Sachs acusats d’acceptar suborns i blanquejar milers de milions de dòlars de l’1MDB, segons una investigació judicial als EUA. Entre altres coses, els antics empleats de Goldman Sachs van finançar la producció de pel·lícules de Hollywood com The Wolf of Wall Street i van adquirir joies, immobles de luxe i inclús una pintura de Jean-Michael Basquiat per 51 milions de dòlars.

La trama de corrupció de 1MDB va sortir a la llum el 2015, quan una investigació periodística va exposar el desviament multimilionari des del fons estatal als comptes privats de Najib, fundador dels fons i llavors primer ministre de Malàisia. Segons les investigacions policials, Najib i els seus associats van desviar als seus comptes privats 4.500 milions de dòlars (4.532 milions d’euros) procedents de la branca inversora de l’estat malaisi, un escàndol que va propiciar la seva caiguda del poder el 2018. Tres dies després, Najib i la seva esposa, Rosmah Mansor, van intentar abordar un avió amb destí a Jakarta, però el llavors primer ministre electe, Mahathir Mohamad, els va prohibir sortir del país i les autoritats van començar a investigar els escàndols de l’1MDB. Després de registrar l’habitatge de la parella, els agents van trobar 284 caixes amb bosses de luxe, 72 maletes amb diners en efectiu en diverses divises, així com milers de joies i centenars de rellotges amb un valor de fins als 273 milions de dòlars.

Rosmah Mansor, en llibertat sota fiança, està immersa en diversos processos per corrupció, inclòs un per blanqueig de diners relacionat amb el fons 1MDB.

Najib, el primer mandatari malaisi que ingressa a la presó, pertany a un important clan polític, ja que és fill d’un dels pares fundadors de Malàisia, Abdul Razak Hussein, primer ministre entre el 1970 i el 1976.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona