Política

Estats Units

Trump va invocar el privilegi executiu per endarrerir el lliurament de documentació a l’FBI

L’oficina d’Arxius Nacionals va respondre que no li reconeixia aquest privilegi

La institució va trobar entre aquest material informació considerada de seguretat nacional

L’expresident dels Estats Units d’Amèrica (EUA) Donald Trump va intentar aferrar-se al privilegi executiu per endarrerir el lliurament per part de l’oficina d’Arxius Nacionals a l’FBI de documents classificats que havien recuperat de la seva mansió de Florida.

L’oficina d’Arxius Nacionals ha difós aquest dimarts una carta signada per la seva directora interina, Debra Steidel Wall, i enviada el 10 de maig a Evan Corcoran, advocat de Trump, en la qual li denegava una extensió del termini al·legant que no hi havia raó perquè l’expresident estigués protegit per aquest privilegi.

Les 15 caixes van arribar a mans dels Arxius Nacionals el passat gener després dels intercanvis mantinguts per aquesta institució i els exlletrats de l’antic cap d’Estat davant la suposada falta de documents oficials.

Els Arxius Nacionals van trobar entre el material lliurat informació considerada de seguretat nacional, fins i tot amb l’etiqueta de “Top Secret”.


Privilegi executiu
En la missiva, publicada aquest dimarts, es recorda a l’actual defensa de Trump que el departament de Justícia els havia explicat el 29 d’abril que en aquest material hi havia uns 100 documents classificats, amb més de 700 pàgines.

Justícia subratllava que era necessari accedir-hi no només en el marc de la investigació en marxa, sinó també per avaluar el dany potencial que podria resultar d’haver estat traslladats i conservats els documents sense seguir les vies habituals després que Trump deixés el poder el 2021.

Quan els Arxius Nacionals van informar al departament de Justícia del material en el seu poder, aquest va demanar que el lliuressin a l’Oficina Federal d’Investigacions (FBI) i d’altres serveis d’intel·ligència.

Trump va intentar endarrerir la data d’entrega i va aconseguir en un primer moment que aquesta passés de la setmana del 18 d’abril a la del 29 del mateix mes, però després va demanar una pròrroga per comprovar si alguns d’aquests documents podrien estar sota l’empara d’aquest privilegi.

La carta dels advocats del 29 d’abril establia que, en cas que no els donessin més temps per revisar els registres abans que els Arxius els divulguessin, s’havia de considerar aquesta missiva com un al·legat del privilegi executiu.

Però la resposta dels Arxius, divulgada avui, va ser clara: no se li reconeixia aquest privilegi i no hi havia raó per posposar més temps l’entrega a l’FBI i a la resta de serveis d’intel·ligència implicats.

Trump està investigat per la possible comissió de tres delictes: violació de la Llei d’Espionatge, obstrucció de la Justícia i destrucció de documents. En cas de condemna, aquests càrrecs podrien comportar des de multes fins a penes de presó i inhabilitació per ocupar càrrecs polítics.

La seva mansió de Mar-a-Lago va ser escorcollada per l’FBI el 8 d’agost. L’ordre de registre va evidenciar que l’expresident (2017-2021) es va endur material classificat de la Casa Blanca a aquesta residència.

Trump va sol·licitar aquest dilluns a una cort de Florida que supervisi el registre “il·legal i inconstitucional” efectuat el passat 8 d’agost a la seva casa de Mar-a-Lago, que inclou la designació d’un “mestre especial” a càrrec, un comprovant més detallat del material comissat i la devolució d’allò que no estigui inclòs en l’ordre judicial.

El jutge federal s’inclina a publicar, tapant les parts sensibles, però abans de decidir esperarà a conèixer la proposta d’edició dels materials que li lliuri la Fiscalia, que té de termini fins aquest dijous per fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona