Política

L’AIEA comença a supervisar Zaporíjia

Els inspectors de l’ONU entren a la planta nuclear i garanteixen que faran un informe rigorós i imparcial de la situació

Ucraïna i Rússia s’acusen mútuament dels atacs a la instal·lació i de posar-ne en risc la seguretat

Un equip d’inspectors de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) va arribar ahir a la central nuclear de Zaporíjia per supervisar aquesta planta i evitar que la guerra entre Rússia i Ucraïna provoqui una catàstrofe. La visita dels catorze inspectors de l’ONU, que van arribar a la planta en un comboi de vehicles tot terreny i furgonetes, es va produir després de mesos de negociacions i enmig d’acusacions mútues de Moscou i Kíiv pels bombardejos de la zona, que van fer endarrerir l’arribada dels experts.

La central ha estat objecte de bombardejos recents que han malmès algunes de les seves instal·lacions. L’AIEA fa mesos que adverteix del risc d’un desastre nuclear i que demana permís per dur a terme aquesta missió. Ahir mateix van haver d’aturar un dels reactors de la planta després que a la matinada es tornessin a produir bombardejos i atacs a la zona propera. Les autoritats ucraïneses ho van atribuir a foc d’artilleria rus.

“Avui, 1 de setembre de 2022, a les 04.57 a. m. [hora local], com a resultat d’un altre bombardeig de morter per part de les forces d’ocupació russes al lloc de la central nuclear de Zaporíjia, s’ha activat la protecció d’emergència i s’ha apagat la cinquena unitat de potència operativa”, va assenyalar Energoatom, l’empresa estatal nuclear ucraïnesa. La central nuclear ja va ser objec te d’una desconnexió temporal de la xarxa la setmana passada per causes que encara no han estat aclarides.

Segons la companyia, els bombardejos també han malmès “la línia auxiliar de subministrament d’energia de suport” de la central, la qual cosa va suposar que la unitat número 2 de la planta s’apagués transitòriament i s’activés posteriorment amb els generadors dièsel. La unitat d’energia 6 continua operant dins del sistema energètic ucraïnès. Segons Energoatom, el personal ucraïnès de la planta està fent els possibles per eliminar els danys a la seva infraestructura.

Per la seva part, el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va assegurar que Moscou estava fent els possibles per garantir que la instal·lació funciona de manera segura i que els inspectors de l’AIEA facin la seva feina sense problemes. “Si hi ha nous intents de Kíiv d’obstaculitzar la seva feina amb bombardejos o sabotatges, tota la responsabilitat de les conseqüències serà del règim de Zelenski, dels qui hi donen suport a Occident”, va advertir Lavrov en referència al president ucraïnès.

El director de l’AIEA, Rafael Grossi, va reconèixer que era conscient de “l’augment de l’activitat militar a la zona”, però va remarcar que aquest fet no els impedirà visitar la instal·lació i trobar-se amb el personal de la planta. “Tenim una missió molt important per complir; començarem a fer immediatament un avaluació de la situació de la seguretat a la planta”, va dir. El director de l’agència nuclear de l’ONU hi va afegir que està “estudiant la possibilitat d’establir una presència constant de l’AIEA a la planta, ja que pensem que és indispensable per estabilitzar la situació i tenir informació actualitzada, regular, fiable, imparcial i neutral de la situació”.

Els inspectors van abandonar ahir les instal·lacions de la planta, un cop feta la feina del dia, assegurant que havien vist “tot el que els havia calgut veure”.

La central nuclear de Zaporíjia està ocupada per les forces russes des dels primers dies de la invasió d’Ucraïna, que va començar fa sis mesos. Kíiv acusa Moscou d’utilitzar la planta com a escut, per guardar-hi armes i per llançar atacs des dels voltants de la instal·lació. El govern rus, en canvi, denuncia els atacs ucraïnesos al complex, que en posarien en risc la seguretat.

Rússia inicia maniobres militars amb la Xina

Rússia va començar ahir les maniobres militars Vostok-2022 (Orient-2022), en les quals participaran 50.000 militars, incloses tropes de països aliats com la Xina, en plena campanya militar a Ucraïna, que compleix avui 190 dies. Els exercicis, que duraran fins al 7 de setembre, suposen una demostració de força en plena guerra a Ucraïna i estaran dirigits pel cap de l’estat major general de les forces armades de rússia, el general Valeri Gueràssimov. Es faran en set polígons de la circumscripció militar Est i a les aigües dels mars d’Okhotsk i del Japó.

Putin no assistirà al funeral de Gorbatxov dissabte

Vladímir Putin no anirà al funeral de Mikhaïl Gorbatxov, l’últim líder de la Unió Soviètica, dissabte a Moscou, segons va informar ahir el Kremlin, que va al·legar motius d’agenda per justificar aquest gest, que pot interpretar-se com un desaire del president rus. Gorbatxov, que va morir dimarts als 91 anys, tampoc tindrà un funeral d’Estat, segons el Kremlin, fet que el converteix en el primer líder des de Nikita Khrusxov en no rebre aquest honor. Putin va presentar els seus respectes al líder soviètic ahir al en una visita a l’hospital on hi haurà el fèretre fins dissabte.

Mor Ravil Maganov, president de la petroliera russa Lukoil

El president del gegant petrolier rus Lukoil, Ravil Maganov, va morir ahir en caure per la finestra de la sisena planta d’un hospital a Moscou, segons va informar la mateixa companyia en un comunicat emès al seu web. Maganov, de 67 anys i crític amb la guerra d’Ucraïna, s’estava tractant a l’hospital Clínic Central de la capital russa per un atac de cor, segons va informar una font anònima a les agències russes Interfax i TASS. L’empresari prenia antidepressius i s’hauria suïcidat. Aquest és l’últim d’una sèrie d’alts executius morts en estranyes circumstàncies.

Milions de nens ucraïnesos tornen a l’escola

Milions d’estudiants ucraïnesos van tornar ahir a l’escola, ja fos en modalitat presencial o virtual, tot i la guerra en què està immers el país. Les autoritats ucraïneses s’han proposat garantir l’educació de tots els alumnes i fer-ho compatible amb la seguretat dels infants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona