Política

Macron desestima del tot el Midcat i recorda que qui exporta gas és França

El president francès exhibeix dades i advoca per més connexions elèctriques

Anuncia un acord amb Alemanya per enviar-li gas i rebre, a canvi, electricitat

Per si algú en dubtava, ahir el president francès, Emmanuel Macron, es va encarregar personalment de tancar la porta definitivament al gasoducte Midcat. En una resposta de cinc minuts en una roda de premsa sobre la crisi energètica, Macron va donar totes les raons possibles per desestimar l’acabament d’aquest projecte a través dels Pirineus catalans, des d’Hostalric fins a Occitània. “Si demà el president Pedro Sánchez em diu que aquí hi ha els elements, estic disposat a canviar d’opinió”, va acabar dient sobre el tema. Moments abans, havia anunciat que després d’una conversa telefònica havia acordat amb el canceller Olaf Scholz d’enviar gas a Alemanya, a canvi que Berlín faci arribar electricitat a França.

“En el moment en què parlo, el d’un pic de crisi gasística, no estem saturant les connexions existents i no hi ha pas una necessitat d’Espanya d’exportar aquestes capacitats cap a França perquè el que fa és importar-nos gas”, va argumentar per desestimar més interconnexions als dos ramals actuals a través dels Pirineus basc i navarrès. Ahir mateix, El Punt Avui va publicar que, a l’agost, aquesta interconnexió es va utilitzar en un 60% en direcció de França a l’Estat espanyol. El president francès hi va afegir que “les centrals de gas que produeixen electricitat a Espanya estan per sota de la seva utilització” i va exclamar que era “fals” el problema que s’estava plantejant en aquesta interconnexió.

Referint-se directament al projecte del gasoducte, va emfatitzar que “si es decidís de fer el Midcat, les obres serien complicades perquè hi ha molta oposició, en particular pel que fa a medi ambient, i que tenen la seva part de raó”. També es va preguntar si això voldria dir que “Espanya doblaria o triplicaria les seves importacions de gas del sud”. Una manera de parlar d’Algèria. “No ho crec, honestament”, es va respondre.

I, immediatament després, va passar a tocar la possibilitat que pel Midcat hi circulés algun dia hidrogen verd. “Tots els experts em diuen que és fals de dir que un gasoducte demà podrà transportar hidrogen”, va manifestar com a primer dubte. “I n’hi ha molts que m’expliquen que seria aberrant transportar hidrogen d’Espanya a França o d’Espanya a Alemanya perquè el que s’hauria de transportar és l’electricitat de baix carboni produïda a Espanya per anar a fer electròlisi.”

Segons Macron, a la conversa poc abans amb Scholz, aquest no li havia donat “altres elements” per convèncer-lo de la necessitat del Midcat. Per contra, ambdós mandataris sí que es van posar d’acord per assegurar-se un subministrament mutu. Tal com avançava també ahir aquest diari, França posarà en marxa un flux addicional de gas les pròximes setmanes cap a Alemanya a la localitat fronterera d’Obergailbach. A canvi, França rebrà l’electricitat d’Alemanya que li fa falta a causa de la parada actual de més de la meitat de les seves nuclears. A més, París i Berlín es mostren partidaris de demanar en l’àmbit europeu la compra conjunta de gas, una contribució econòmica de les companyies i un canvi en el mecanisme dels preus energètics.

LES FRASES

Si demà el president Pedro Sánchez em diu que aquí hi ha els elements, estic disposat a canviar d’opinió
Si es decidís fer el Midcat, les obres serien complicades perquè hi ha molta oposició, en part amb raó
Els experts em diuen que és fals dir que un gasoducte demà podrà transportar hidrogen
Emmanuel Macron
PRESIDENT DE FRANÇA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia