Política

Regne Unit

Truss promet accions ràpides contra la crisi energètica i abaixar impostos

La nova líder conservadora pren possessió com a primera ministra del Regne Unit i aquesta tarda comença a designar el nou govern

Johnson s’acomiada de Downing Street amb un “això és tot amics

La nova primera ministra del Regne Unit, la conservadora Liz Truss, ha promès aquest dimarts accions ràpides per gestionar l’augment dels preus de l’energia i complir el seu compromís de reduir impostos.

En el seu primer discurs a la nació com a cap de govern a les portes del número de 10 de Downing Street, el seu despatx i residència oficial, Truss ha exposat els seus plans per “impulsar l’economia per mitjà de retallades fiscals i reformes”. “Retallaré impostos per premiar el treball dur i fomentar que les empreses generin creixement i inversions”, ha afegit.

Davant una inflació disparada per sobre del 10 %, la nova premier ha dit que vol garantir “la gent no rep factures elèctriques impagables”. Truss preveu presentar dijous un pla per congelar o reduir la factura elèctrica de les llars britàniques durant els pròxims dos hiverns, valorat en uns 90.000 milions de lliures (104.000 milions d’euros), i treballa també en mesures per a les empreses, segons han revelat mitjans britànics. Truss ha promès que invertira en “hospitals, escoles, carreteres i connexions a Internet de banda ampla”.

Es preveu que la líder tory financi aquest programa amb deute públic en lloc d’incrementar impostos, en línia amb les prioritats que ha defensat durant la campanya de les primàries conservadores.

En la seva intervenció a Downing Street, davant desenes de periodistes i diputats conservadors que en els moments previs al discurs s’han mullat per la pluja, Truss volgut deixar clar que el sistema sanitari públic britànic (NHS) també és una de les seves prioritats. “M’asseguraré que la gent pot obtenir les cites mèdiques i els serveis sanitaris que necessiten. Posarem una base ferma sota el nostre sistema de salut”, ha afirmat.

“Confio que tots plegats podem capejar el temporal, reconstruir la nostra economia i convertir-nos en el Regne Unit modern i brillant que sabem que pot ser”, ha desitjat.

La primera ministra assistirà dimecres al matí la seva primera sessió de control a la Cambra dels Comuns, en la qual debatrà amb el líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer.

La líder tory, que hereta la majoria absoluta que va obtenir a les urnes fa tres anys el seu predecessor, Boris Johnson, ha assumit formalment el càrrec aquest dimarts al matí després de reunir-se amb la reina Elisabet II, que li ha encarregat oficialment la formació d’un govern, al castell de Balmoral, a Escòcia.

Truss començarà a designar aquesta tarda el seu gabinet de ministres. L’actual ministre d’Empresa, Kwasi Kwarteng, és el gran favorit per ocupar la cartera d’Economia, i per tant el títol oficiós de “número 2” del govern.

El predecessor de Truss, Boris Johnson, ha presentat poc abans la seva renúncia formal a la monarca, també a la residència escocesa de la Corona britànica. Abans de viatjar a Escòcia, Johnson s’ha acomiadat amb un “això és tot amics” a l’abandonar per darrera vegada la residència de Downing Street com a primer ministre.

Johnson va anunciar al juliol la seva renúncia després de la revolta de diversos membres del seu govern i del Partit Conservador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona