Política

El CGPJ celebra el ple per renovar dos magistrats del TC amb poques esperances d’acord

El sector conservador bloqueja el nomenament i es presenta a la reunió extraordinària sense noms sobre la taula

El Poder Judicial té per llei fins el pròxim 13 de setembre per escollir els dos nous membres

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es reuneix aquest dijous en un ple extraordinari per tractar sobre el nomenament de dos membres al Tribunal Constitucional. Una reunió que se celebra sense cap nom sobre la taula i amb poques esperances d’aconseguir un acord abans del pròxim dimarts 13 de setembre, tal com dicta la llei.

I tot plegat arriba després del discurs d’aquest dimecres del president del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que va tornar a demanar al PSOE i al PP que es posin d’acord per renovar els càrrecs del CGPJ, caducats des de fa més de tres anys.

De fet, Lesmes tracta d’impedir des de fa dies la conjura d’un grup de vuit vocals del sector conservador, que han decidit que primer és necessari establir les “regles del joc” abans de negociar.

Fonts jurídiques consultades per Efe afirmen que el ple “podria durar 10 minuts” ja que els conservadors no posaran cap nom sobre la taula perquè argumenten que ningú vol anar al TC, si bé els progressistes desmenteixen aquest plantejament perquè hi ha “magistrats d’una banda i de l’altra” disposats a postular-se.

En un principi, Lesmes va plantejar un ple abans del dia 13 per arribar a un acord i així complir amb la llei però després dels contactes de les últimes hores, ara no convocarà un nou ple si no té abans garantit un tàndem amb els dos magistrats candidats, un progressita i un conservador.

Tots accepten que és més que previsible que no es compleixi amb la llei, un escenari que el govern espanyol no caurà bé dins del govern espanyol que no contempla cap més possibilitat que no sigui acordar en el ple els noms dels magistrats.

Però des de la banda conservadora critiquen que és l’executiu espanyol el primer que no compleix la legalitat en portar més de tres anys amb un CGPJ en funcions i limitat sense poder fer nomenaments.

La posició dels conservadors desafia el pla de Lesmes, que aquesta setmana va dir que s’oposa a que el Consell “es declari en rebel·lia” i que ha assumit aquesta qüestió com una prioritat absoluta, al marge que estigui totalment en desacord amb la reforma impulsada pel govern per retornar al CGPJ la seva potestat per a fer nomenaments en el TC, no en el Suprem.

Aquest dimecres el mateix Lesmes va dir que si dimiteix per la falta d’acord entre PSOE i PP per a renovar el Consell, ho faria sempre que s’hagi completat la renovació del Constitucional o, almenys, estigui molt encarrilada, segons fonts jurídiques.

Amb tot, la qüestió no apunta a una resolució a curt termini. I ja els blocs progressista i conservador no amaguen les seves cartes.

Els progressitstes treballen per aconseguir un consens que tiri endavant els nomenaments, en línia amb el que ha manifestat públicament Lesmes, si no és aquest dijous si abans del 13 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur