Política

El rei Carles III promet continuïtat

Milers de persones s’apleguen al voltant del Palau de Buckingham per expressar el dol per la mort de la reina Elisabeth II

El nou monarca reivindica el regnat de la seva mare en un discurs a la nació molt emotiu

La casa reial obre un altre memorial per la gran afluència de gent
Els líders mundials elogien la figura de la difunta reina
La proclamació es farà avui, televisada per primera vegada

Milers de persones es van acostar ahir al Palau de Buckingham, en el primer dia nacional de dol decretat al Regne Unit per la mort de la reina, per dipositar flors al memorial que hi ha a la tanca principal, per deixar-hi dedicatòries escrites i per donar el condol a la família reial. Era tal el cúmul de gent i de flors que la casa reial va obrir un altre memorial a Green Park. Hi havia una veritable peregrinació de persones. Dipositaven les flors, alguns ploraven, i després es quedaven una estona allà, a la rotonda del palau o a les escales del monument de la reina Victòria del centre, en un sentiment de comunitat que feia molt de temps que no es veia al Regne Unit.

L’impacte de la mort d’Elisabet II no té precedents al Regne Unit. S’ha declarat un dol que durarà fins al funeral, que es farà a l’abadia de Westminster el dia 18 o 19 –encara no està confirmat–. Carles III ha decretat set dies més de dol per als membres de la casa reial després del funeral. Les sessions del Parlament s’han reduït, el govern no prendrà decisions que no siguin urgents, la jornada d’aquesta setmana de la lliga de futbol s’ha suspès i fins i tot els treballadors de correus van desconvocar la vaga convocada per ahir en senyal de respecte a la reina.

Líders i dignataris mundials han homenatjat també la reina. El president francès, Emmanuel Macron, va recordar “una reina de bon cor amiga de França”. El president dels Estats Units, Joe Biden, que va conèixer Elisabet II fa quaranta anys, la va descriure com “més que una monarca, que va definir una època”. “Va ser una estadista d’una constància de dignitat inigualable que va aprofundir la base de l’aliança entre el Regne Unit i els Estats Units, i va ajudar a fer que la nostra relació fos especial”, va expressar. També el president xinès, Xi Jinping, va oferir el seu “ sincer condol al govern i al poble britànics” i va dir que la mort de la monarca “és una gran pèrdua per al poble britànic”.

A primera hora de la tarda, el nou rei, Carles III, va viatjar des de Balmoral fins a Londres i va poder respirar l’ambient de dol que hi havia a Buckingham Palace. Ell i la seva esposa, Camil·la, la reina consort, van decidir sortir al carrer i van poder conèixer els seus súbdits. Van agrair als ciutadans que van anar a expressar el seu dol els seus bons desitjos. “Ets molt amable”, va dir Carles a una dona que li acabava de donar el condol. Anaven saludant totes les persones de la primera fila. Una de les noies que hi havia a la primera fila era una espanyola que va explicar que no s’esperava que fos de les primeres persones a donar la mà al nou rei. “Jo havia anat allà per veure l’ambient i em vaig trobar amb el rei”, va explicar.

Les campanes van repicar a l’abadia de Westminster, a la catedral de Sant Pau i al castell de Windsor, i es van disparar setanta salves, una ronda per cada any de vida de la reina, a Hyde Park i en altres llocs de la ciutat. Després el rei va mantenir una audiència amb Liz Truss, la nova primera ministra. A la tarda es va emetre des de Buckingham Palace el primer discurs del nou rei a la nació per la BBC, un discurs pregravat. En aquesta al·locució, Carles va començar expressant el dolor per la mort de la seva mare, a qui va anomenar en tot moment “mamà”, tal com ell s’hi referia. “La reina Elisabet II va ser una vida ben viscuda, una promesa amb el destí complert i se la plora més profundament en la seva mort, aquesta promesa de servei per a tota la vida que avui us renovo a tots”, va expressar, ple d’emoció. Va explicar que aquest compromís envers els britànics, la seva mare el va adquirir el 1947, als 21 anys, en un discurs retransmès des de Sud-àfrica.

“He estat educat per estimar el sentit del deure envers els altres i per mantenir amb el màxim respecte les precioses tradicions, llibertats i responsabilitats de la nostra història única i del nostre sistema de govern parlamentari –va expressar–. Tal com va fer la mateixa reina amb una devoció tan inesquinçable, també jo ara em comprometo solemnement, durant el temps restant que Déu em concedeixi, a mantenir els principis constitucionals al cor de la nostra nació.”

Després va agrair el suport que la seva esposa Camil·la li ha donat des que es van casar i va dir que estava segur que serà una meravellosa reina consort. Al seu fill Guillem li ha entregat el títol de duc de Cornualla i el de príncep de Gal·les, i Caterina ha heretat el de princesa de Gal·les que tenia Diana. Va tenir també paraules per a Enric i Meghan, que viuen a l’estranger i no han heretat cap títol. “I a la meva estimada mamà, ara que comenceu el darrer gran viatge per unir-vos al meu estimat difunt papà, simplement vull dir-li això: gràcies”, va acabar el monarca.

Carles III va ser nomenat de manera immediata però serà proclamat rei aquest matí al palau de St James, a Westminster, pel Consell de l’Ascens en una cerimònia televisada per primera vegada. Hi assistiran 200 persones entre les quals hi haurà la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon. La primera proclamació pública del nou sobirà serà llegida des del balcó del palau pel rei d’armes de la Lligacama, l’orde nobilíssim més antic del Regne Unit, i després es faran proclamacions per tot el territori britànic per anunciar la proclamació del nou rei. Encara no serà coronat, passarà temps, almenys un any, com amb Elisabet II. Carles no té la mateixa popularitat que la seva mare, sobretot pel que va passar amb Diana, però la població ja l’ha perdonat, no només a ell sinó també a Camil·la, i estaran al costat del seu rei.

Catifes vermelles de Sant Cugat

Tot i la imatge riallera que va mostrar Elisabet II dimarts, quan va rebre la nova primera ministra britànica, Liz Truss, per encarregar-li la formació de govern, la salut de la reina ja feia molt de temps que preocupava. La casa reial britànica volia tenir controlat al mil·límetre qualsevol detall per quan es morís la monarca, com ara el moment precís en què es posaven les banderes a mig pal, els llocs des d’on s’havien de disparar les salves d’honor i també tots els detalls dels actes d’homenatge a la monarca. Per això va encarregar, a finals de l’any passat, el feltre necessari per a les cerimònies de comiat de la reina. Ho va fer a l’empresa de Sant Cugat del Vallès Tèxtil Olius, especialista en feltres de llana natural, a través d’un contacte de material especial que la companyia té a Anglaterra.

Virginie Tissot, directora comercial de Tèxtil Olius, explica que la comanda era de centenars de metres de feltre de llana 100% natural de color vermell, un material “dens” que “es fa servir per posar a terra a mode de catifa”. L’empresa sabia que la comanda era per a la reina Elisabet II, però no tenien constància que fos específicament per a un futur funeral. La mort de la monarca els va fer lligar caps o confirmar les seves sospites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona