Política

Carles III és proclamat oficialment nou rei

Ha anunciat que seguirà “l’exemple inspirador” d’Elisabet II

Després de la cerimònia del Consell d’Ascensió, el poder polític britànic ha reconegut el sobirà

El funeral d’estat per la reina serà el 19 de setembre

Carles III va ser proclamat ahir rei en una cerimònia que es va celebrar al Palau de Saint James, a Westminster, antiga residència reial, on va prestar jurament com a nou monarca. Aquesta era una cerimònia simbòlica que marca l’inici del seu regnat, ja que va ascendir automàticament al tron dijous després de la mort de la seva mare, Elisabet II, als 96 anys, i no té res a veure amb la coronació, que es farà més endavant. Va ser proclamat rei pel Consell d’Ascensió, que es reuneix dins de les 24 hores posteriors a la mort d’un sobirà.

La majoria dels convidats a formar part del Consell d’Ascensió són membres del Consell Privat del monarca, un nodrit grup que inclou polítics retirats i en actiu, alts càrrecs eclesiàstics, jutges, membres de la Cambra dels Lords, l’alcalde de la City de Londres, alts comissionats dels regnes de la Commonwealth i altres figures públiques. El Consell Privat, fundat el 1708, és un vestigi històric de l’assemblea de què s’envoltaven els primers reis normands d’Anglaterra, que complia la funció de l’actual govern.

La cerimònia va tenir un gran pes històric. Era el primer cop que es reunia en 70 anys i per primera vegada també va ser televisada. Des del 1952 el nombre de consellers ha crescut de 175 a 700, tot i que ahir només n’hi van poder assistir 200 per una qüestió de capacitat. Hi eren Tony Blair, Gordon Brown, Boris Johnson i la resta d’ex primers ministres vius.

La cerimònia va ser seguida per la declaració i el jurament del rei, Carles III. “M’esforçaré per seguir l’exemple inspirador que se m’ha donat per defensar el govern constitucional i buscar la pau, l’harmonia i la prosperitat dels pobles d’aquestes illes i dels regnes i territoris de la Commonwealth a tot el món.” Seguidament, els membres del consell van dir “Déu salvi el rei” i Carles III va signar la declaració. També ho van fer Guillem i Camil·la; l’alcalde de la City; la primera ministra britànica, Liz Truss, i l’escocesa, Nicola Sturgeon, entre d’altres.

En el seu discurs davant del Consell, Carles III va anunciar que el dia del funeral de la seva mare seria declarat festiu. El funeral d’estat serà el 19 de setembre a les onze del matí a l’abadia de Westminster a Londres, va anunciar més tard el Palau de Buckingham.

A la tarda, va tenir les primeres audiències al palau amb l’arquebisbe de Canterbury, cap de l’Església anglicana; amb la primera ministra, amb qui ja es va reunir divendres abans del discurs a la nació; amb els membres del govern, i amb els líders dels partits de l’oposició i el degà de Westminster. També ahir, el Parlament britànic va jurar lleialtat a Carles III en una sessió extraordinària. El primer a fer el jurament, segons el protocol, va ser el president de la Cambra, Lindsay Hoyle, seguit pels dos diputats de més antiguitat. Els següents van ser Liz Truss i la líder conservadora dels Comuns, Penny Mordaunt; el líder de l’oposició laborista, Keir Starmer, i el portaveu del Partit Nacional Escocès, Iain Blackford. Un per un, van fer el jurament: “Seré fidel a Sa Majestat el rei Carles III, i als seus hereus i successors segons la llei, amb l’ajut de Déu.” Després es va celebrar una sessió d’homenatge a Elisabet II que es va allargar fins a les onze de la nit.

Enric i Meghan apareixen a Windsor

Enric i Meghan Markle van sorprendre tothom ahir quan van aparèixer agafats de la mà al costat del príncep Guillem i Kate Middleton, tots vestits de rigorós negre visitant l’ofrena floral a fora del castell de Windsor. Aquesta imatge de tots quatre, que no apareixien junts des d’abans que Enric i Meghan trenquessin amb la Casa Reial, ha estat interpretada com un acte de reconciliació. La premsa sensacionalista havia assenyalat que Carles hi havia prohibit la presència de Meghan després que Enric viatgés sol el dia que va morir la reina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona