Política

El Congrés aprova la creació d’una comissió sobre l’Operació Catalunya

El PSOE dona suport a la iniciativa a canvi d’incloure una esmena que limita la investigació als governs del PP

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la creació d’una comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, arran de la causa oberta per la justícia andorrana contra l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, dos dels seus ministres, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, i tres ex-alts càrrecs per una presumpta extorsió a directius de Banca Privada d’Andorra perquè facilitessin informació sobre els comptes de polítics catalans.

La iniciativa ha tirat endavant amb 191 vots a favor, 153 en contra i una abstenció. La comissió impulsada per ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG ha rebut el suport del PSOE i Unides Podem després que els socialistes hagin introduït una esmena que limita la investigació a “les actuacions del ministeri de l’Interior durant el govern del Partit Popular”.

El text aprovat circumscriu als governs del PP les “presumptes irregularitats que vinculen a alts càrrecs i comandaments policials, així com la seva relació amb possibles entramats privats o lobbies de pressió, la possible intromissió en la sobirania d’altres països i les connexions d’aquesta trama amb la denominada ’Operació Catalunya’”. La sol·licitud original no circumscrivia explícitament els treballs a l’època de Mariano Rajoy, però el PSOE ha pogut introduir aquest canvi perquè el seu suport era imprescindible per crear la comissió.

El diputat de Junts Joan Pagès ha denunciat el “xantatge” del PSOE a través d’aquesta esmena, que els grups impulsors han hagut d’acceptar com a “mal menor”. Pagès ha defensat que els socialistes “no són aliens a les operacions de l’Estat contra Catalunya” sinó que “la repressió a l’independentisme és patrimoni comú de tots els governs, siguin del PP o del PSOE”. Pagès ha advertit els socialistes que “s’equivoquen si pensen que no sortiran esquitxats”. “Ens ocuparem que se sàpiga tota la veritat”, ha dit el diputat de Junts.

El diputat del PP Luis Santamaría també ha carregat contra l’esmena del PSOE, que veu com “tota una declaració d’intencions”. Segons ell, es tracta d’un “intent desesperat per deslegitimar al PP” davant la millora de les perspectives electorals dels populars. “Tenen por a reconèixer que va ser un ministre socialista qui va recuperar Villarejo?”, ha preguntat el popular.

El diputat del PSOE Felipe Sicilia ha remarcat que serà la quarta comissió d’investigació relacionada amb la “corrupció del PP”, que “no va tenir límits”. Sicilia ha defensat que calia que la comissió tingués un “camp de treball més ampli”.

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha advertit que aquesta comissió no pot servir “per tapar la corrupció de la dreta catalana”, ja que “la corrupció no depèn de banderes”.

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha denunciat l’existència “d’estructures profundes” a l’Estat espanyol que són hereves de la dictadura i ha lamentat la “manca de democràcia, transparència i sentit d’Estat” que hi ha. “Tard o d’hora s’haurà de reconèixer que en aquesta desigual lluita és l’independentisme qui té raó i és qui defensa la democràcia”, ha afirmat.

El diputat del PDeCAT Genís Boadella ha reivindicat que cal investigar els fets per la seva “gravetat” i “sense cap mena de limitació”.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA