Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna creu que la mobilització russa demostra la seva “incapacitat” militar

Fonts de la presidència ucraïnesa creu que Rússia no podrà entrenar i equipar els reservistes mobilitzats

Ucraïna sosté que la mobilització parcial anunciada aquest dimecres a Moscou demostra la “incapacitat” de l’exèrcit professional rus, alhora que va restar importància als “referèndums falsos” que volen organitzar-se en els territoris ocupats.

La decisió de Vladímir Putin de mobilitzar 300.000 efectius de la seva reserva amb la finalitat de tenir-los llestos per a la guerra d’Ucraïna només té una lògica, segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski: Putin “vol ofegar Ucraïna en sang”.

“Tota aquesta gent no sap lluitar. Aquests cadets han caigut. Han vingut a morir entre nosaltres”, va assegurar Zelenski en una entrevista publicada pel diari alemany Bild.

Segons Zelenksi, Rússia “necessita un exèrcit de milions perquè veu que molts d’ells han sortit corrent”.

Per part seva, Sergiy Nikiforov, secretari de premsa del president d’Ucraïna, ha pronosticat que l’exèrcit rus no podrà entrenar i equipar els soldats recentment mobilitzats, igual que no va preparar les seves tropes al començament de la invasió.

Aquests 300.000 soldats addicionals, ha agregat, que “ahir eren reclutes sense experiència”, seran enviats on fins i tot “bandits” o “mercenaris” han fallat.

La mobilització anunciada a Rússia és “una tragèdia, abans de res, per al poble rus” i serveix com a reconeixement de la “incapacitat de l’exèrcit professional” de Rússia, ha insistit Nikiforov en comentaris a l’emissora pública ucraïnesa Suspilne.

“Les autoritats russes –ha afegit– compensaran el fracàs del seu exèrcit professional augmentant els nivells de violència i repressió contra el seu propi poble”.

D’acord amb dades de l’Oficina Presidencial d’Ucraïna, les pèrdues de l’exèrcit rus “són més que enormes”, superiors als 100.000 morts i ferits. “Probablement més pròximes als 150.000”, segons Oleksiy Arestovich, assessor del cap de l’Oficina Presidencial a Ucraïna.

No obstant això, el ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, ha avui que l’exèrcit rus ha perdut 5.937 soldats a Ucraïna i ha matat o ferit uns 100.000 soldats ucraïnesos.

Referèndums d’annexió

D’altra banda, les autoritats ucraïneses han restat importància a la intenció de les comunitats prorusses ucraïneses de convocar referèndums d’integració amb Rússia a Donetsk i Lugansk, esforços als quals també s’han vinculat altres comunitats dels territoris ocupats de Kherson i Zaporíjia.

Per a Kíiv, aquests “referèndums falsos” i la mobilització parcial russa “només conduiran a un “col·lapse” i a una “revolució” més ràpida a Rússia, segons Arestovich.

La falta de motivació, assegura Arestovich, així com el gran nombre de persones, segons ell, que s’oposen a la guerra i aviat rebran armes, podrien convertir a aquests soldats en una amenaça per al control del poder de Putin.

Arestovich també descarta el temor a un possible ús d’armes nuclears per part de Rússia: “Per què cridaria a una mobilització, si de fet s’estava preparant per a emprar armes nuclears?”

De moment, almenys en el Kherson ocupat els seus residents han explicat Efe que no han vist preparatius reals per al “referèndum”, ja que la majoria dels residents han fugit o estan centrats a sobreviure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES