Política

Zelenski demana al món castigar Rússia i descarta negociar la pau

“S’ha comès un crim contra Ucraïna i exigim un càstig just”, ha dit davant l’Assemblea General de l’ONU

També exigeix que es prohibeixi a Rússia votar en organismes internacionals

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha fet servir el discurs davant l’Assemblea General de l’ONU per demanar al món càstigs més durs contra Rússia i per reclamar més suport militar al seu país, descartant per ara qualsevol possibilitat de negociar la pau.

Zelenski s’ha dirigit a la comunitat internacional el mateix dia que el president rus, Vladímir Putin, ha obert una nova fase de la guerra en decretar la mobilització parcial de reservistes i amenaçar amb l’ús d’armes nuclears.

Aquests anuncis de Putin, que arriben enmig d’una important contraofensiva ucraïnesa, han marcat el ritme de la segona jornada de reunions dels líders internacionals a les Nacions Unides, en què el líder rus no hi participa, però on ha acaparat gairebé tota l’atenció.

Zelenski, que tampoc no és a Nova York, s’ha dirigit amb un missatge per vídeo a l’Assemblea General i ha denunciat la invasió russa com un “crim” contra el seu país, contra els seus ciutadans i contra tots els valors que representa l’ONU.

“Rússia ha de pagar”

“S’ha comès un crim contra Ucraïna i exigim un càstig just”, ha insistit el president, parlant en anglès i vestit amb la seva ja clàssica samarreta militar.

Aquest càstig, ha assenyalat, s’ha de traduir en sancions, un bloqueig del comerç i les relacions amb Moscou, la retirada del dret al vot en òrgans internacionals, restriccions als visats per als russos o la creació d’un tribunal especial que jutgi els crims comesos , entre altres coses.

Zelenski ha tancat la porta en aquest moment a una possible negociació amb Rússia, insistint que quan Moscou parla de diàleg l’únic que busca és guanyar temps per reagrupar-se.

“Rússia vol passar l’hivern al territori ocupat d’Ucraïna i preparar les seves forces per intentar una nova ofensiva. Noves Buchas, noves Izyums...”, ha dit en referència a dues de les ciutats on després de la retirada russa es van descobrir presumptes matances .

“Com a mínim, volen preparar fortificacions a terres ocupades i dur a terme una mobilització militar a casa”, ha afegit Zelenski, que ha dit que el seu país no pot acceptar una guerra ajornada fins d’aquí a uns mesos, ja que llavors serà encara més cruenta.

Més ajuda militar

Per això, ha demanat als seus aliats més suport militar, especialment armes de llarg abast i defenses aèries, per poder continuar la seva contraofensiva.

“Podem tornar la bandera ucraïnesa a la totalitat del nostre territori. Podem fer-ho amb la força de les armes, però necessitem temps”, ha dit Zelenski, que també ha sol·licitat més assistència financera.

Segons ha subratllat, totes les accions russes -com els últims anuncis fets avui per Putin- demostren que “Rússia vol guerra”.

“Nosaltres estem a punt per a la pau, però una pau veritable, honesta i justa. Per això tenim el món del nostre costat”, ha afegit en un discurs que ha posat dret bona part dels presents a l’hemicicle de l’Assemblea General.

El suport a Kíiv s’ha sentit amb força a l’ONU per boca del president nord-americà, Joe Biden, que ha demanat fermesa al món davant la invasió russa i que ha assegurat que el que Putin busca és “acabar amb el dret d’Ucraïna a existir com a Estat “.

També de diversos líders que veuen el conflicte com una cosa molt propera, cas d’Estònia o Letònia, mentre que els països europeus han reunit els seus ministres d’Exteriors a Nova York per coordinar la resposta a les últimes mesures de Putin.

Mentrestant, nombrosos governs d’altres regions han optat per crides més generals a la pau i posar fi a un conflicte que està tenint conseqüències indirectes a tot el món.

Zelenski també exigeix que es prohibeixi a Rússia votar en organismes internacionals

Zelenski també ha exigit davant l’assemblea general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que es prohibeixi a Rússia votar en organismes internacionals i així evitar que pugui exercir el seu dret a veto. En un missatge que ha traslladat per videoconferència, el mandatari també ha proposat la creació d’un tribunal especial per jutjar l’agressió de Rússia i ha demanat “un càstig just” pels crims que ha comès Moscou. “Enviaria un senyal molt clar a tots els possibles agressors”, ha remarcat. Per altra banda, Zelenski ha reclamat novament ajuda militar i financera per contenir els atacs del Kremlin.

Iran contra EUA

Un altre dels discursos esperats d’aquesta jornada ha estat el del líder iranià, Ebrahim Raisi, que ha fet servir la seva primera visita a Nova York com a president per carregar contra els Estats Units i advertir Washington que la seva hegemonia s’acaba i serà substituïda per “un nou ordre “.

Raisi, que ha parlat mentre als voltants de l’ONU centenars d’exiliats iranians protestaven contra el règim teocràtic al seu país, ha dit que segueix disposat a un acord per rescatar el pacte nuclear del 2015, però ha exigit garanties, i ha reiterat que el seu país no cerca una arma atòmica.

El líder ultraconservador no s’ha referit directament a les manifestacions que es viuen al país després de la mort d’una dona detinguda per no portar bé el vel, però sí que ha volgut denunciar el “doble raser” dels que critiquen la situació dels drets humans a l’Iran i no en altres llocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona