Política

Part de Junts de Girona s’alça contra l’alcaldable

Un sector de la coordinadora local considera que Assumpció Puig no és la candidata idònia

Els dirigents critiquen la forma de la seva elecció i demanen l’obertura d’un altre procés de primàries

Un sector de la coordinadora de Junts a la ciutat de Girona posa en dubte que Assumpció Puig, proclamada alcaldable per a les municipals del 2023, sigui la candidata idònia i passa a l’acció. Per això, els responsables del partit han demanat als màxims dirigents nacionals de la formació que es repeteixi el procés de primàries.

Responsables de la formació troben que és un error la tria de la degana sortint del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que ha estat avalada per l’alcaldessa, Marta Madrenas, i l’expresident de la Generalitat i antic batlle, Carles Puigdemont. Consideren que, si s’obrís un nou procés de primàries, hi hauria més participació de la militància i podria haver-hi una candidatura que generés més consens. Girona és l’única de les quatre capitals catalanes que governa Junts.

Membres de la direcció de l’executiva de Girona han fet arribar un document amb la seva petició formal d’obrir un nou període d’elecció de candidat o de candidata. En la sol·licitud expressen el descontentament amb la candidata, la falta de sintonia amb Puig i demanen un nou procés, al qual es podria presentar l’expresidenta del COAC.

Puig (Girona, 1954) va accedir a fer el pas per rellevar Marta Madrenas el dimarts 24 de maig, l’endemà que l’alcaldessa anunciés que donava per acabat el seu cicle en la política municipal. El 27 de maig, també va presentar-se al procés de primàries el militant de base Santi Baone, que es va retirar al cap de 24 hores. L’antiga degana dels arquitectes catalans va ser proclamada candidata el cap de setmana de l’11 i el 12 de juny en una votació telemàtica.

Una sorpresa

Tot i el seu bagatge en el món de l’arquitectura, als responsables de Junts a Girona els va sorprendre molt l’elecció de Puig com a candidata a succeir Marta Madrenas. Membres de l’equip de govern i de la coordinadora se’n van assabentar poques hores abans que fos oficial.

La irrupció de Puig en la política local recorda la situació que es va viure el gener del 2016 quan Puigdemont va deixar l’alcaldia per rellevar Artur Mas en la presidència de la Generalitat. La solució inicial –i fugaç– va ser l’elecció d’Albert Ballesta, número 19 de la llista de Junts i que no era ni regidor. Posteriorment, Marta Madrenas va rellevar Puigdemont i ha encapçalat l’Ajuntament des de fa sis anys i vuit mesos.

La seu de Junts va ser ahir a la tarda l’escenari d’una doble reunió. Primer entre els responsables de l’equip de campanya d’Assumpció Puig. Posteriorment, una trobada de la coordinadora de la formació per analitzar la situació a vuit mesos de les eleccions locals. D’ahir en va sortir la petició d’unes noves primàries.

LA XIFRA

11
anys
fa que Junts (abans CiU) governa a Girona, amb Puigdemont i Madrenas com a alcaldes (i, breument, Ballesta).

LA DATA

24.05.22
Dia en què
Assumpció Puig va fer el pas per ser l’alcaldable, l’endemà de l’adeu anunciat per Madrenas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia