Política

conflecte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia es planteja tancar la frontera per als homes en edat de mobilització

S’incrementen els atacs contra oficines de reclutament i el seu personal des de l’anunci de la mobilització parcial de reservistes decretada per Putin

El Kremlin es planteja tancar la frontera per als homes en edat de mobilització després que desenes de milers de russos abandonessin aquest país des que el president rus, Vladímir Putin, decretés la mobilització parcial, segons informa avui la premsa local, que cita fonts de l’Administració presidencial.

La prohibició entraria en vigor després dels referèndums d’integració amb Rússia que se celebren en els territoris ucraïnesos ocupats parcialment per les tropes russes fins demà, dimarts, assenyala el diari digital Meduza.

Només podrien abandonar territori nacional aquells homes que rebin una autorització per escrit dels centres de reclutament militar.

Amb aquesta fi, segons el portal The Bell, els guàrdies fronterers del Servei Federal de Seguretat (FSB) en els aeroports han rebut llistes dels russos que han de ser mobilitzats.

Uns 261.000 russos haurien travessat ja la frontera entre el dimecres i aquest dissabte, segons informa el diari digital “Nóvaya Gazeta. Europa”, que cita fonts de l’FSB.

Fonts de l’administració presidencial dubten d’aquesta xifra, encara que admeten que la tendència és preocupant i que els militars podrien convèncer a Putin de la necessitat de mesures urgents per a frenar aquest èxode.

Segons l’advocat de drets humans Pável Chíkov, l’FSB ja ha començat a rebutjar la possibilitat de deixar el país a alguns russos. Chíkov ha publicat a través de Telegram diversos documents en els quals la guàrdia fronterera ja ha impedit la sortida del país a través del Kazakhstan.

Al principi, els comissaris militars prohibien als homes en edat de mobilització abandonar els seus llocs de residència, després del que la restricció oficial només els impedeix abandonar el país. El diari RBC ha informat avui que l’FSB ha decidit desplegar blindats en el pas fronterer entre Ossètia del Nord i Geòrgia per a evitar incidents. A la frontera amb Geòrgia s’han format des de fa dies cues quilomètriques, igual que a la frontera amb Finlàndia, el Kazakhstan i Mongòlia.

Mentrestant, continuen els atacs contra centres de reclutament a Rússia. L’últim s’ha produït avui a la regió siberiana d’Irkutsk, on un jove ha disparat a un comissari militar, que va ser ferit de gravetat.

Segons el diari en línia en llengua russa, amb seu a Letònia, Meduza, una vintena d’oficines d’allistament han estat atacades, molts d’elles amb còctels Mólotov, des de l’inici de l’“operació militar especial” a Ucraïna, més de la meitat en els últims dies.

També s’han produït atacs contra edificis de l’administració local i seus del partit del Kremlin, Rússia Unida.

A més, en una altra acció contra la guerra un home va resultar ferit lleu en intentar cremar-se a l’estil bonze a l’estació d’autobusos de la ciutat de Riazan, a menys de 200 quilòmetres de Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona