Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia està llesta per a l’annexió de territoris ucraïnesos, segons el Kremlin

Els organitzadors dels referèndums els han declarat vàlids i amb una participació superior al 50%

El sistema jurídic i el poder executiu rus estan en disposició per a l’annexió dels territoris ucraïnesos controlats per Rússia després dels referèndums que conclouen aquest dimarts, segons ha declarat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària.

“Els nostres legisladors, els nostres òrgans del poder executiu i els nostres departaments jurídics legals ja estan llestos”, ha afirmat.

L’última de les cinc jornades de votacions en els referèndums d’incorporació a Rússia ha començat avui en els territoris controlats per l’Exèrcit rus en l’est i sud d’Ucraïna.

Les consultes, a les quals Ucraïna i pràcticament tota la comunitat internacional neguen tota legitimitat, tenen lloc en les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, en l’est, i els territoris de les regions de Kherson i Zaporíjia, en el sud, sota el control de les tropes russes.

Per primera vegada des de divendres passat les votacions tenen lloc en els col·legis electorals, ja que durant els quatre dies anteriors es van dur a terme en llocs improvisats o en els domicilis dels ciutadans, procediment que es va argumentar amb la necessitat de garantir la seguretat dels votants.

En les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk es van obrir 450 i 461 col·legis electorals, respectivament.

D’altra banda, les autoritats prorusses instal·lades a la regió de Zaporíjia, que l’Exèrcit rus controla en més d’un 70%, van anunciar l’obertura de 349 col·legis electorals, mentre que la regió de Kherson, ocupada en més d’un 90%, van informar de la creació de 198 comissions electorals.

Els referèndums han estat declarats vàlids pels seus organitzadors, ja que segons les seves dades ha participat més del 50% del cens electoral.

Una font parlamentària russa citada per TASS ha assenyalat que el més probable és que ja el 30 de setembre es formalitzi l’annexió a Rússia d’aquests territoris.

El Senat rus planeja debatre l’annexió de territoris ucraïnesos el 4 d’octubre

El Consell de la Federació rus o Senat planeja debatre el pròxim 4 d’octubre l’annexió de quatre territoris ucraïnesos controlats per l’Exèrcit rus i que van celebrar un referèndum d’integració a Rússia, ha informat avui la presidenta del Senat, Valentina Matviyenko. “Considero que entre demà i passat, en els pròxims dies, estaran llestos els resultats dels referèndums. Nosaltres estem llestos, ara com ara no veig necessitat de celebrar reunions extraordinàries. La reunió planificada és el 4 d’octubre”, ha declarat a la premsa.

Matviyenko ha assenyalat que en aquesta data, “si tot es confirma i tot va bé, estarem disposats a debatre” l’assumpte. “Respectarem la voluntat dels habitants de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk i les regions de Zaporiyia i Jersón. Si la seva voluntat és ser part de Rússia, ho secundarem”, va afegir.

El Consell de la Duma russa, compost pels caps dels grups parlamentaris i que fixa l’agenda, es reunirà demà després de la sessió plenària, segons ha informat avui el vicepresident de la Cambra baixa del Legislatiu rus, Alexandr Zhúkov.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona