Política

Tot té un cost electoral

La qüestió de confiança amb què Junts va sacsejar el debat de política general i la destitució de Puigneró deixen escenaris de futur amb un important cost electoral per a tots

ERC es juga la presidència si opta per anar a eleccions

Una eventual geometria variable amb suport dels comuns requereix els socialistes en any de municipals

La remodelació de l’executiu seria una de les fórmules a curt termini per intentar insuflar aire al pacte

Els escenaris que es dibuixen després de l’envit llançat per Junts en ple debat de política general i la destitució del vicepresident Jordi Puigneró deixen greus conseqüències per a la coalició a les portes, a més a més, del cinquè aniversari de l’1-O. Una data i una celebració que si fa cinc anys ja va passar per sobre dels polítics, ara podria comportar un risc similar.

La suspensió de la presidenta Laura Borràs ha marcat un abans i un després en la política catalana. Quan va aspirar a la presidència del partit ja va advertir que era partidària de la confrontació, ella que fixa el seu naixement polític precisament en la data de l’1 d’Octubre. Des de llavors el partit i el secretari general, Jordi Turull, li han donat suport públic en la seva defensa i en el dia del debat de política general s’asseien junts a la llotja de convidats. Ahir tant Borràs com Turull escenificaven el tàndem al Parlament acompanyats del destituït vicepresident Jordi Puigneró.

Junts havia reiterat que el debat havia de ser un “punt d’inflexió” en les relacions entre ERC i Junts, sobretot pel que fa a l’acord de govern que Junts considera que els republicans no estan complint. De la mateixa manera, els d’Aragonès critiquen els de Borràs i Turull per la seva “deslleialtat” a l’hora de governar i prendre acords, i posen com a exemple la taula de diàleg i la negativa de la formació a fer-hi seure els consellers amb l’objectiu de debilitar un òrgan que consideren que ha de pressionar el governar espanyol.

Amb aquest enrocament s’arribava aquesta setmana al debat de política general i al cinquè aniversari de l’1-O amb l’ingredient afegit d’una Diada multitudinària que envalentia Junts. Tots dos sectors han llançat dards a la línia de flotació de cada formació. ERC burxa en la desunió dins de Junts i la polifonia de veus en el si de la formació, especialment entre aquells que ostenten càrrecs de conseller en el govern i que veuen perillar la seva tasca governamental. I així ho continuava fent fins ahir assegurant que el president els havia preguntat un a un per la seva posició. El cert és que en un intent d’aproximar posicions i posar sordina a les diferències, la setmana passada Turull va exigir als seus consellers que disminuïssin la seva activitat en els mitjans de comunicació així com en les xarxes socials. Alguns consellers van desprogramar entrevistes, i tot feia pensar que l’acostament era possible i que, si més no, el repte d’ERC, salvar el govern, es podia produir.

Tanmateix, la resposta del president Aragonès en el debat no va acabar d’agradar als de Junts, i més amb una proposta com la via canadenca per celebrar un referèndum que no havia estat prou discutida entre una coalició de govern que el que reclama precisament és unitat estratègica. L’envit de Junts a ERC reclamant a un president que és soci de govern que se sotmeti a una qüestió de confiança va deixar l’acció de Junts en un carreró sense sortida i amb una amenaça. De fet, bona part de les maniobres dels dos partits consisteix en el fet que sigui l’altre qui prengui la iniciativa. Junts no s’aixeca del govern malgrat que se senti humiliat per un president que, diuen, els bandeja i no compleix l’acord de govern. Aragonès destitueix el vicepresident del govern, que és de Junts, però del full de ruta i de l’acord de govern, nucli de la crisi, no se n’ha parlat. I a l’horitzó, un pressupost en temps de crisi intensa i, poc més enllà, les municipals.

En aquest escenari maleït i en espera de Junts, qualsevol pas té un cost electoral. Aragonès podria decidir convocar eleccions, però s’hi juga la presidència que ara té. Les enquestes del CEO encara no li donen l’aprovat, obté un 4,8, i unes eleccions, tenint en compte que el PSC s’hi presenta fort, són un risc. Illa obté un 4,3. Cal dir, però, que Junts tampoc aconsegueix l’aprovat. Borràs l’encapçala amb un 4,4 en l’últim baròmetre, que es va fer abans de l’agost.

Aragonès podria decidir governar en solitari fent servir la ja popular geometria variable. Un govern amb un suport només de 33 diputats és molt inestable, per la qual cosa requeriria el suport dels comuns, però no en fan prou numèricament i, per tant, caldria també el suport del PSC. Cal apuntar, però, que el PSC té els mateixos diputats que ERC i, per tant, Aragonès es veuria obligat a incloure com a mínim els comuns en l’executiu o bé establir un pacte d’inquilins amb els socialistes. Aquest escenari a un any d’eleccions i amb unes negociacions pressupostàries aquí i a Madrid podrien dificultar l’entesa i afavorir el PSC en els comicis. Finalment, l’última opció és mantenir la coalició però és tant el desgast a què han arribat que costa albirar sota quines bases podran sustentar-lo i donar-li credibilitat. És la menys dolenta de totes les opcions que té al davant ERC però al davant només queda el precipici.

Junts també es troba al penya-segat amb un envit que ha deixat en mans de l’adversari l’acció política. Ara continuarà el debat a Junts que haurà de decidir el següent pas dins el govern tenint en compte que en el calendari hi ha una consulta sobre la seva sortida de govern. La destitució es llegeix com un pedaç perquè la crisi que arrosseguen ERC i Junts ja no té solució.

33
diputats
té ERC al Parlament, el mateix nombre que el PSC. Una xifra que el deixa en situació vulnerable per governar sol. Junts en té 32.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona