Política

Illa veu el govern en temps de descompte, però no vol eleccions

Demana a Aragonès que expliqui com continuarà si Junts se’n va

Albiach recorda que ja van descartar entrar al govern

Conscient que l’escenari de crisi manifesta del govern el beneficia, i malgrat que negui per activa i per passiva que faci aquest tipus de càlculs electorals, el líder del PSC, Salvador Illa, va mantenir el guió basat en la “política constructiva” i “la mà estesa” mostrada a l’inici de la legislatura i no va voler furgar directament en la ferida valorant la crisi de govern. Això sí, el primer secretari dels socialistes va recordar que en el ple de dimarts ja van anunciar que l’executiu “era una joguina trencada” que “avui [ahir pel lector] està en temps de descompte”. En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio va demanar al president Pere Aragonès que digui “primer què farà” si Junts decideix abandonar el govern abans de pronunciar-se sobre si el PSC estaria disposat a donar suport a ERC. Això sí, Illa considera que “no serà bo un escenari electoral” i va recordar que ha estès la mà en l’aprovació del pressupost i li “va dir que no”.

El socialista veu “irresponsable i egoista” el comportament dels socis en un context complicat per a la ciutadania, i va retreure’ls perdre un dia amb reunions internes i de partit i no fer-ho amb agents socials o entitats del tercer sector.

La presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem (ECP), Jéssica Albiach, tampoc va voler entrar en especulacions futures i la possibilitat de donar suport a ERC en cas de trencament de l’executiu. “Per fer què?”, va respondre en una entrevista a RNE, i va recordar: “Si haguéssim volgut estar al govern ja hi seríem” quan durant els tres mesos de la investidura el mateix Aragonès els ho va demanar juntament amb Junts i la CUP. Albiach va assegurar: “No volíem fer de cascos blaus de l’independentisme” en una relació que “estava clarament esgotada”. Pels comuns el govern “està trencat”, i amb la cessió de Jordi Puigneró “volen guanyar temps” i “entrar en una competició pel relat” per “veure qui és el culpable”, va sentenciar Albiach. Per això insten Aragonès a no esperar més i a “aclarir-se” i tampoc veuen “descartable” unes eleccions anticipades, va admetre el diputat David Cid.

A la CUP lamenten que davant d’una crisi econòmica i social, havent-hi la repressió i una “paràlisi independentista”, hi hagi dos partits “que fonamentalment parlen de disputar-se el poder”, va dir el diputat Carles Riera a TV3.

A Madrid l’executiu espanyol no va voler entrar en polèmiques, però sí que va parlar el portaveu del PSOE, Patxi López, assegurant que la destitució de Puigneró és “la màxima expressió del conflicte entre formacions independentistes”. Qui no va perdre temps a demanar que plegui tot el govern va ser la presidenta de Cs, Inés Arrimadas.

Dimarts el govern era una joguina trencada i avui està en temps de descompte
Salvador Illa
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Si haguéssim volgut estar al govern, ja hi seríem. Durant els tres mesos el president hi va insistir
Jéssica Albiach
PRESIDENTA D’ECP AL PARLAMENT
Davant d’una triple crisi, tenim dos partits que fonamentalment parlen de disputar-se el poder
Carles Riera
DIPUTAT DE LA CUP
No només sobra el vicepresident primer, sobren tots els consellers i el president
Inés Arrimadas
PRESIDENTA DE CIUTADANS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid