Política

El PSC allarga la mà a Aragonès per arribar a pactes “tenint en compte com està el seu govern”

Els comuns acusen ERC i Junts de convertir el debat en “una pèrdua de temps” per la crisi de l’executiu

La crisi entre ERC i Junts marca l’última sessió del debat de política general al Parlament. La portaveu del grup parlamentari del PSC, Alícia Romero, ha demanat al president Pere Aragonès que “atengui” la seva predisposició i els pactes que li va oferir el PSC “tenint en compte com està el seu govern”. “Voldríem que reflexionés, no té majoria”, ha avisat Romero al president, a qui també ha demanat “que anteposi els interessos generals per sobre dels propis”. En paral·lel, el diputat d’En Comú Podem David Cid ha lamentat que Junts i ERC hagin convertit el debat de política general en “una pèrdua de temps” amb “l’enèsima baralla” per lluitar pel poder.

“Quin sentit té aprovar propostes de resolució i marcar el rumb del govern quan no sabem si existirà la setmana que ve?”, s’ha preguntat Cid. I ha explicat que el seu grup no votarà a favor de cap de les propostes conjuntes de Junts i ERC perquè “no tenen credibilitat”. Finalment, s’ha dirigit al president Aragonès per reclamar-li que “actuï i decideixi” perquè, segons Cid, les decisions no les pot prendre Junts.

Així mateix, Romero ha assegurat que les resolucions que presenta el seu partit “són per instar el govern a fer coses”, però ha qüestionat que “a quin govern”. “Passi el que passi no sabem si serà capaç d’aplicar tot allò que avui votem”, ha afegit.

La portaveu d’ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha criticat que els grups parlamentaris han fet “soroll” amb les seves intervencions i ha defensat que el govern “fa avançar el país i construeix república”. “Si som capaços d’apartar el soroll, podrem compartir la defensa de les institucions davant dels populismes”, ha dit la portaveu. Vilalta ha aprofitat per defensar la taula de negociació entre el Govern i l’executiu espanyol per poder presentar l’acord de claredat democràtic. A més, ha assegurat que la taula de negociació “segueix sent una eina útil per enfrontar idees amb l’Estat. “Aprofitem els espais i les vies que ens permeten defensar els interessos de Catalunya”, ha afegit.

Per la seva banda, la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha avisat ERC que “la confiança és clau”: “Més en els compromisos adquirits”. Amb tot, Sales ha defensat que Junts ha treballat en el debat de política general “amb la mà estesa” a ERC i amb “generositat” malgrat els “moments difícils” que travessa la coalició de govern. Així, Sales ha reivindicat les resolucions conjuntes que han presentat amb ERC per abordar els “reptes socials, econòmics o climàtics”. “Som el partit de la solvència i la independència”, ha dit.

La CUP, “esgotada” per la crisi de l’executiu

La presidenta de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha traslladat el seu “esgotament” davant “la inacció del Govern”, però també la seva “fermesa de saber que hi ha alternatives”. “L’Estat no reconeixerà el nostre dret a autodeterminar-nos ni la fi de la repressió”, ha conclòs Sabater, que ha defensat les propostes dels anticapitalistes “per defensar els drets vers l’espoli del gran capital”.D’altra banda, Sabater ha criticat que el Tribunal Constitucional anul·lés aquest dijous l’admissió a tràmit de les resolucions del Parlament sobre l’autodeterminació i la monarquia del 2019. Sabater ha assegurat que “davant l’enèsima ingerència del TC”, cal “deslliurar-se d’aquesta constitucionalitat opressora que paralitza la feina parlamentària”.

PP català defensa la qüestió de confiança

La diputada de Partit Popular de Catalunya, Lorena Roldán, ha reivindicat que els populars són l’únic grup que ha registrat una proposta de resolució que demana a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança. “Li oferim la possibilitat de complir amb la seva paraula. Veurem quins suports tenen”, ha afegit tot recordant que Aragonès va acordar amb la CUP sotmetre’s a una qüestió de confiança a meitat de la legislatura. Per al PP català, el govern està “clínicament mort” i a més, el cap de l’oposició, Salvador Illa, li posa fàcil a l’executiu català sent “submís”.

Segons el portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, el govern arriba al debat de política general “dividit, enfrontat i obsessionat a seguir partint Catalunya en dues parts”. Pel que fa a les propostes de resolució presentades, els ultres de Vox volen que la Generalitat torni a l’Estat les competències dels departaments d’Interior, Justícia, Salut i Educació. D’aquesta manera, segons Garriga, es reduiria “dràsticament” la despesa i es podrien reduir els impostos. En aquest sentit, ha lamentat que Catalunya és un “infern fiscal”.

El portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha demanat a Aragonès “que sigui capaç de redreçar la situació i tornar la política catalana a un mínim de responsabilitat”. Martín Blanco ha assegurat que molts catalans comparteixen un sentiment de vergonya “després dels esdeveniments que s’han succeït amb les baralles internes” del govern. Pel que fa a l’ “acord de claredat democràtica” proposat pel president de la Generalitat aquest dimarts al debat de política general, des de Cs afirmen que “els partits partidaris de la secessió” al Quebec “són minoritaris” i li demanen a Aragonès “que aprengui la lliçó”. Finalment, Martín Blanco ha agraït al president del govern “el to” i ha assegurat que creu “sincerament” que “està en disposició de redreçar la situació grotesca”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona