Política

Els indignats s’alcen per l’1-O

Milers de ciutadans assisteixen a l’acte organitzat pel Consell de la República per reclamar la dimissió del govern i aclamar Puigdemont

El president diu que el referèndum és “vàlid” i reivindica el paper de l’entitat en l’escenari polític

L’independentista emprenyat es va fer sentir ahir en la celebració del cinquè aniversari de l’1-O. Les reiterades peticions d’unitat als partits independentistes que fins fa poc omplien les demandes de la ciutadania van deixar pas ahir a un crit unànime que demanava la dimissió del govern com a colofó d’una setmana que ha deixat l’executiu d’ERC i Junts al caire del precipici.

L’esbroncada dels indignats només es va aturar quan va aparèixer via telemàtica el president a l’exili, Carles Puigdemont, per cloure l’acte que havia estat convocat precisament pel Consell de la República que ell mateix presideix. La resta d’entitats, Òmnium, l’ANC, l’AMI, la Intersindical i la Cambra de Comerç, van ser escridassades, i molt especialment l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell quan clamava unitat.

El paper del Consell de la República ha estat molt qüestionat dins l’organigrama polític i social que havia de configurar la unitat estratègica que ara Junts reclama a ERC. Per això, ahir el seu president, Carles Puigdemont, va vindicar més que mai el paper de l’entitat, deixant clar, però, que el referèndum de l’1-O és “vàlid” i que “no cal tornar a votar”, la qual cosa el situa als antípodes de la llei de claredat que proposa ERC a través del president Pere Aragonès per poder celebrar un referèndum pactat com a única via democràtica per aconseguir la independència.

El Consell vol les regnes

En aquest context, Puigdemont va carregar de manera contundent contra Aragonès i ERC, sense anomenar-los de manera explícita. Així, assegurava que els vots que avui “permeten governar” a Catalunya “venen d’aquest desbordament democràtic” que va demostrar l’independentisme amb el referèndum unilateral de l’1 d’octubre del 2017 i, per això, va instar “els qui avui tenen la responsabilitat” del govern que “es posin al servei del que vam decidir fa cinc anys, que ja toca”. En aquest punt, Puigdemont va proposar l’entitat que ell lidera per “encapçalar” aquest esperit de l’1-O “per si algú es despista i, una vegada ha agafat els nostres vots, ja no el veiem mai més”. “Si no s’avança en la direcció marcada pel referèndum legal, democràtic i vinculant, el Consell de la República té l’obligació de posar-se al capdavant”, advertia, unes declaracions que van provocar els aplaudiments dels assistents al crit repetitiu de “president”.

Si per a alguna cosa ha servit l’1-O, va explicar Puigdemont, és per crear un “moment fundacional” per al moviment i ara el que cal és “persistir i persistir” fins a aconseguir la independència. “Avui avisem tots aquests il·lusos enterradors que el seu dol es dona per acomiadat. La nostra lluita no caduca”, va afirmar Puigdemont des de Brussel·les via telemàtica, mentre denunciava els “cants de sirena o cants de derrota” que pretenen que l’independentisme renunciï al seu projecte.

En ple cap de setmana en què se suposa que Junts i ERC disposen de l’última oportunitat per cosir la trencadissa, Puigdemont també s’hi referia. “Si avui hi ha una taula a la qual hem d’estar encadenats sense aixecar-nos-en mai és la taula de diàleg entre nosaltres, entre els germans d’ERC, de Junts, de la CUP, d’Òmnium i de l’ANC.”

A la necessitat de bastir una “estratègia comuna”, també s’hi referia l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. La reacció dels participants, però, no va ser la mateixa. “Independència”, “Ja n’hi ha prou”, “Prou mentides” i “Govern, dimissió” són els crits que ofegaven les paraules de Forcadell. “Molts de vosaltres esteu enfadats, decebuts i desil·lusionats. I ho comprenc i comparteixo. Perquè després del 2017 ho vam tenir a tocar. Però estic contenta, perquè no esteu desmobilitzats. Sou lluitadors que no us rendiu mai”, els va replicar. També van rebre escridassades Jordi Gaseni, president de l’AMI, i Xavier Antich, líder d’Òmnium. Aquest últim advertia que les “batalles partidistes generen desànim i frustració; correm un risc enorme de perdre la força col·lectiva, i això no ens ho podem permetre”, per la qual cosa reclamava “un nou marc que trenqui l’immobilisme i permeti sortir de la situació de bloqueig”. Antich va ser dels pocs dirigents dalt de l’escenari que van apel·lar directament a les presses dels assistents. “Les coses, molt clares: ni demà arribarà la independència ni dilluns l’Estat espanyol ens regalarà l’autodeterminació, això només depèn de nosaltres”, insistia entre escridassades i molt emprenyat pels xiulets a Forcadell.

Els vots que avui permeten governar a Catalunya venen del desbordament democràtic de l’1-O
Carles Puigdemont
president a l’exili
Necessitem una estratègia comuna. No ens barallem i treballem per una nova oportunitat
Carme Forcadell
expresidenta del parlament
La mobilització de la Diada ha estat clau perquè els partits es moguin, mireu com estan ara
Dolors Feliu
presidenta de l’anc
A Òmnium sabem que calen nous lideratges, fan falta noves mirades i noves sensibilitats
Xavier Antich
president d’òmnium

Conferència nacional de l’ANC

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) promourà una conferència nacional per la independència el febrer del 2023, segons va anunciar ahir la presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, des de l’escenari on es commemorava ahir el cinquè aniversari de l’1-O. “Hem passat cinc anys mastegant l’amargor d’una oportunitat perduda”, afirmava Feliu en l’acte, en què va insistir en l’aposta de l’entitat per una llista cívica independentista en les properes eleccions. “Si no ho fan ells, ho farem nosaltres”, clamava.

La dirigent de l’ANC remarcava que “el poder” no farà “callar” el moviment independentista, i posava en relleu la crisi entre Junts i ERC, perquè, segons va dir, va ser la mobilització multitudinària de la Diada el que “va fer moure” els partits independentistes, “que s’havien instal·lat en l’immobilisme”. “Mireu com estan ara, ho heu fet vosaltres”, va indicar la presidenta de l’ANC. Feliu va ser de les poques participants en l’acte que no van rebre l’escridassada del públic després d’un discurs molt crític amb el govern i els partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona