Política

Turull assegura que ha fet renúncies i lamenta que Aragonès no hagi fet contrapropostes

El secretari general de Junts creu, però, que "mai és massa tard" per recuperar la unitat de l'independentisme

La direcció del partit no farà campanya per cap de les opcions

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat aquesta tarda en una roda de premsa que han fet "renúncies" davant d'ERC i ha lamentat que el president del govern, Pere Aragonès, no hagi fet "cap contraproposta". "No hi ha hagut cap gest d'ERC (...). Nosaltres hem baixat dos o tres esglaons", ha lamentat. Preguntat per si tanca la porta a les converses, Turull ha afirmat que si hi ha "alguna novetat extraordinària" per part d'ERC ho valorarien. "Mai és massa tard", ha dit, tot remarcant que si Aragonès li truca, ell està disposat a parlar-hi fins i tot, després de la consulta a les bases si es tracta de "refer" la unitat de l'independentisme: "No hi ha horaris ni tempos". Si bé Turull ha deixat clar que, ara per ara, "no està previst" reprendre les negociacions amb Aragonès, no ha descartat que es pugui suspendre la consulta en cas d'acord. "Ho hauríem de decidir, depèn. Ho hauríem de valorar", ha dit Turull preguntat per si cancel·larien la consulta davant d'un escenari de pacte. Si això es produís, la direcció de Junts faria una reunió d'urgència de l'executiva per decidir els passos a seguir. Turull no ha volgut revelar encara la seva posició de cara a la consulta perquè primer la vol traslladar a la militància. Segons ha explicat, la direcció de Junts no farà "campanya" per cap de les opcions i dona llibertat a cadascun dels afiliats per defensar la seva postura.

“Vols que JxCat continuï formant part del govern de Catalunya?” serà la pregunta que farà Junts a la seva militància a la consulta que es farà entre els dies 6 i 7 d’octubre, segons ha pogut saber El Punt Avui. La pregunta va acompanyada d’una prèvia que serveix de context i on s’argumenta un incompliment de l’acord de govern i recorda el mandat polític de la ponència del congrés de Junts a l'Hospitalet 

L’executiva s’ha reunit aquest matí després de no haver arribat a cap acord amb el president Pere Aragonès. A la consulta que es farà a finals de setmana voten 6.000 militants. Els consellers que volen quedar-se al govern faran durant aquests dies campanya activa a favor del sí. La pregunta acordada per l'executiva admetrà tres possibles respostes: s'hi podrà optar per sortir de l'executiu, quedar-s'hi o deixar el vot en blanc en una consulta que se celebrarà el 6 i 7 d'octubre. Així ho ha decidit la cúpula del partit en una reunió que ha durat més de tres hores.  La direcció del partit ha traslladat a l'executiva l'estat de les negociacions del cap de setmana amb el president Pere Aragonès. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha avançat aquest matí que a l'última proposta que han fet arribar a Aragonès, ja no apareix la condició de restituir el vicepresident Jordi Puigneró. 

 La proposta inicial de junts incloïa com a condicions la unitat d'acció a Madrid, que a la taula de diàleg es parli d'autodeterminació i amnistia i que hi torni a haver un espai per fixar l'estratègia de l'independentisme. A més, des de Junts volen el Consell de la República, plataforma presidida per Carles Puigdemont, coordini l'estratègia independentista. Aragonès creu que l'última proposta que diumenge al vespre va fer arribat Junts no resol res. Fonts de la Presidència han explicat a l'ACN que han rebut un missatge de text breu via whatsapp, a diferència de la proposta formal de divendres. Aquestes mateixes fonts confirmen que ja no hi consta la restitució del vicepresident Puigneró, però que es manté, per exemple, que la coordinació estratègica ha d'estar supeditada al Consell de la República. Així doncs, apunten que aquest nou redactat planteja encara més dubtes. El rol del Consell de la República ja va ser motiu de discussió i un dels elements que van bloquejar les negociacions per formar govern durant mesos. Des d'ERC creuen que el Consell de la República no és transversal i que cal reformar-lo. 

Feia mesos que a Junts es debatien sobre la seva continuïtat al govern, on fa un any i poc més de quatre mesos que governen com a socis dels republicans. Al congrés del partit del juliol ja es va optar per celebrar una consulta sobre l'aliança amb ERC o sobre "prendre altres iniciatives adequades a la situació". Després que l'auditoria interna de Junts sobre l'acord de govern fes una valoració "negativa" del compliment del pacte en "l'eix nacional i el procés d'independència", des de la direcció de Junts van insistir en la renovació d'un espai de coordinació estratègica, especialment després d'una Diada marcada per la divisió entre les forces independentistes. En la primera sessió del debat de política general al Parlament, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, va elevar el to alertant Aragonès que demanarien una qüestió de confiança a Aragonès si no aportava "concrecions" sobre tres punts del pacte de govern: unitat d'acció a Madrid, que es parli d'autodeterminació i amnistia a la taula de diàleg i que hi torni a haver un espai per fixar l'estratègia de l'independentisme.

Arran d'aquest anunci, Aragonès va destituir Jordi Puigneró com a vicepresident del govern en perdre-li la confiança per no avisar-lo de la qüestió de confiança. Aquest últim xoc entre els socis de govern ha accelerat la consulta que Junts ja tenia previst des de feia temps, si bé no havia aclarit encara si preguntaria directament per la seva continuïtat al govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona