Política

estat espanyol

El PP decideix no presentar esmena a la totalitat a l’impost energètic

Els populars eren partidaris d’aplicar el criteri de Brussel·les

Finalment, el PP ha decidit no registrar l’esmena a la totalitat als nous impostos a les empreses energètiques i a la banca, després d’haver discutit un document que demanava que no s’apliqués cap dels dos i que en el cas del gravamen energètic s’esperés a la decisió que adoptés Brussel·les.

Fonts populars han assenyalat a Efe que s’havia estudiat presentar una esmena a la totalitat per a constar el rebuig total del PP al nou impost a la banca així com la necessitat que l’impost a les elèctriques fos una transposició d’allò que decidís la Unió Europea, però l’esmena no s’ha registrat i els impostos només han rebut la petició de devolució de Ciutadans amb text alternatiu.

Avui ha acabat el termini per a registrar esmenes a la totalitat a la proposició de llei del PSOE i Unides Podem que va ser presa en consideració al setembre i que demana posar en marxa un gravamen de l’1,2% a les vendes de les grans empreses energètiques i d’un 4,8% a les comissions i interessos nets de la banca.

La presa en consideració de la proposició de Llei va ser rebutjada pel PP, Cs i Vox, mentre que els socis parlamentaris del govern, PNB, ERC, EH Bildu i Més País van ser crítics amb la fórmula impositiva, però van donar suport a la seva tramitació per a presentar després esmenes parcials al seu pas per la comissió del Congrés.

El PP ha argumentat en diverses ocasions que l’impost a les companyies elèctriques no grava els beneficis sinó la facturació, a més que consideren que és inconstitucional, contrari al dret comunitari i critiquen que no sigui un gravamen finalista.

Finalment, el ple del Congrés només debatrà l’esmena a la totalitat registrada per Ciutadans, davant la qual s’hauran de posicionar PP i Vox, que en un inici van rebutjar prendre en consideració la llei.

La iniciativa de Ciutadans, amb text alternatiu, pretén establir gravàmens per a la banca i les energètiques, però calculats de forma diferent de com ho fa la proposició de llei de PSOE i Unides Podem per a, segons el text, assimilar-se a la Unió Europea.

Tant per a les energètiques com per a la banca, la formació taronja defensa gravar únicament els eventuals beneficis extraordinaris obtinguts en 2022 i calculats com aquells guanys nets que superin en més d’un 20% el benefici net mitjà dels tres exercicis anteriors, amb un tipus del 33%.

Aquesta configuració dels gravàmens és molt diferent de la recollida en la proposició que pretén esmenar, que grava durant dos anys els ingressos de les energètiques (a l’1,2%) i el marge d’intermediació de les entitats financeres (al 4,8%), és a dir, interessos i comissions nets.

D’altra banda, els països de la Unió Europea han obert la porta aquests dies a retardar a l’exercici fiscal de 2023, i no sols al de 2022, aquest futur imposat als beneficis extraordinaris de les petrolieres.

Els nous impostos espanyols que es tramiten en el Congrés tindrien caràcter temporal i extraordinari i afectaria els resultats dels exercicis 2022 i 2023. L’Estat espera recaptar 7.000 milions d’euros.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reiterat recentment la necessitat d’esperar al marc que fixi la Unió Europea. “És paradigmàtic que l’impost a les elèctriques sigui sobre vendes i no sobre beneficis... ha hagut de venir la UE a ordenar el debat”, ha incidit una altra vegada aquest dilluns durant la seva intervenció en el XXV Congrés de l’Empresa Familiar celebrat a Càceres, on ha demanat al Govern ampliar la vida útil de les centrals nuclears, reactivar les tèrmiques i descomptes en el rebut de la llum i el gas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona