Política

El Parlament tomba la qüestió de confiança a Aragonès que proposava la CUP

S’hi han abstingut Junts, Vox i Cs, mentre PSC-Units, ERC, En Comú Podem i el PPC hi han votat en contra

Reguant creu que aquest debat s’haurà d’abordar igualment

El Parlament ha rebutjat el punt de la moció de la CUP-NCG que plantejava instar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a sotmetre’s a una qüestió de confiança. Ningú més hi ha votat a favor, ja que Junts, Vox i Cs s’hi han abstingut. PSC-Units, ERC, En Comú Podem i el PPC ho han fet en contra. L’apartat plantejava que, “davant el canvi d’aliances” de l’executiu respecte la investidura, i davant “l’incompliment de l’acord” que va fer possible l’inici de la legislatura, el Parlament instés el govern que Aragonès se sotmetés a una qüestió de confiança abans d’acabar l’any.

Durant el debat parlamentari, la diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant ha admès que ja sabia que la moció no prosperaria, però que era important saber quins suports té el president ara mateix: “Potser no serà avui però serà inevitable abordar el debat en breu”, ha afegit Reguant, que ha considerat que el govern està “instal·lat en la baralla permanent”.

La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha argumentat l’abstenció de Junts pel debat intern de la seva formació. “Té relació directa amb el contingut de la moció”, ha justificat Sales, que ha defensat el procés intern del partit.

La diputada ha conclòs que el president creu que una qüestió de confiança situaria el país en una “situació d’inestabilitat”, però li ha reblat que el govern ja està, de fet, en una “inestabilitat permanent”.

Per la seva banda, la portaveu adjunta d’ERC, Meritxell Serret, ha subratllat que el compliment del pacte amb la CUP ha estat “sempre” una “prioritat” per a ERC: “Per a nosaltres no ha canviat res”, ha garantit.

Al seu torn, la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha afirmat que sembla que la investidura d’Aragonès fos un “teatre”, perquè ha perdut el suport de la CUP, i sembla que ara podria perdre el de Junts: “És tot bastant surrealista”, ha conclòs.

Segon rebuig

El ple ja va tombar la setmana passada una proposta de resolució del PPC que també reclamava que Aragonès se sotmetés a una qüestió de confiança. En aquella ocasió, PSC, ERC, Junts, CUP i ECP van votar-hi en contra, i Vox i Cs es van abstenir. El PPC es va quedar sol votant-hi a favor.

Tot plegat després del debat de política general de la setmana passada, quan el president parlamentari de Junts, Albert Batet, va plantejar dimarts a la nit una qüestió de confiança a Aragonès si no donava “garanties i concrecions” de compliment del pacte de govern. L’endemà, dimecres, el president va destituir el seu vicepresident, Jordi Puigneró, per haver-li perdut la confiança.

Al seu torn, Junts ha obert avui a les 00:00 hores una consulta la militància per decidir si marxa del govern. La votació s’allargarà fins demà a les 17 hores. A partir de les 17:30 el partit reunirà l’executiva per valorar els resultats i, en acabar, oferirà una roda de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona