Política

El futur del govern, de Junts i del procés, a la cruïlla

El conseller Giró adverteix que sense el partit dins l’executiu la independència és impossible

Cuevillas atia el fantasma de l’escissió

La votació posa a prova l’ascendència de Puigdemont

En marxa la consulta sobre la continuïtat de Junts per Catalunya al govern de la Generalitat. Un total de 6.465 militants tenen a les mans no solament el futur de l’executiu, sinó també el del partit i, al capdavall, el del curs del procés. El conseller Jaume Giró, després de votar a favor de quedar-se a la plaça de Sant Jaume, va donar compte de la dimensió de la consulta: “És molt difícil el camí a la independència dins del govern, tenim tot el dret del món a intentar aconseguir-la, però sortint del govern és impossible aconseguir-la.” A l’altre extrem, el diputat Jaume Alonso-Cuevillas, proper a la presidenta de Junts, Laura Borràs, era la primera veu que parlava obertament d’una eventual escissió, en declaracions a RAC1: “No es pot descartar. Els últims deu anys el panorama de partits ha canviat tant que és imprevisible. Jo crec que si ara sortís que seguim al govern, la crisi la tindríem d’aquí a dos o tres mesos. També seria probable que Aragonès fes una rebequeria i ens en fes fora.”

En les últimes hores s’han alçat moltes veus de Junts a nivell municipal contràries a passar a l’oposició, començant per la secció local de Barcelona, però també de regidors i alcaldes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb la mirada posada en els efectes devastadors que sortir del govern pogués tenir en les eleccions municipals del maig de l’any vinent.

Seguint la recomanació de la sindicatura electoral, el secretari general del partit, Jordi Turull, és pràcticament l’únic membre de la cúpula que no s’ha pronunciat, per salvaguardar la seva figura i tenir les mans lliures per a la necessària reconstrucció de la formació a partir del resultat. Fins ara el turullisme s’ha anat imposant en totes les votacions internes del partit al davant del sector de Borràs, però en aquesta ocasió l’entorn de l’expresident del partit, Carles Puigdemont, i el mateix president exiliat –a través d’un retuit a un article del vicepresident de la formació, Josep Rius, en aquest diari, favorable a trencar amb ERC–, ha unit forces amb Borràs per continuar la lluita independentista des de fora d’aquest executiu. Així, el resultat de la consulta, que acaba avui a les cinc de la tarda, posarà a prova les costures de Junts, però també l’ascendència de Puigdemont sobre el partit, que va deixar de presidir el juny passat.

En aquest context, ERC, després d’haver foragitat del govern el vicepresident, Jordi Puigneró, per pèrdua de confiança, continuava fent campanya ahir perquè Junts no surti de l’executiu. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, mostrava la disposició dels republicans per “treballar” per millorar “en tot el que calgui” el compliment dels acords subscrits a l’inici de la legislatura.

Alhora, des de Saragossa, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, reafirmava que el seu partit està “preparat per a tots els escenaris” i donarà “el millor” de si mateix a Catalunya en cas que guanyin els partidaris de trencar.

Sigui com vulgui, Junts valorarà el resultat de la consulta aquesta tarda en una executiva que començarà mitja hora més tard del tancament de la votació. El partit va informar ahir que en l’arrencada hi va haver dos moments de “col·lapse”, a la mitjanit i a les vuit del matí, com a conseqüència de “l’alta participació”. A dos quarts de set de la tarda més de la meitat dels militants, un 53,6%, ja havien respost a la pregunta “Vols que Junts continuï formant part de l’actual govern de la Generalitat de Catalunya?”

No hi haurà qüestió de confiança

Clara Ribas

El Parlament va rebutjar ahir una moció de la CUP-NCG que plantejava instar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a sotmetre’s a una qüestió de confiança. La setmana passada, la cambra ja va rebutjar una petició en el mateix sentit proposada pel PP. Ahir, cap més grup va votar a favor de la proposta de la CUP. Junts, Vox i Cs s’hi van abstenir, mentre que PSC-Units, ERC, En Comú Podem i el PP hi van votar en contra. En el debat, la diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant va admetre que comptava que la moció no prosperés, però que volien posar sobre la taula de quin suport disposa actualment Pere Aragonès: “Potser no serà avui, però serà inevitable abordar el debat en breu”, hi va afegir Reguant, que va acusar el govern d’estar “en una baralla permanent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona