Política

Ucraïna intenta arreglar la seva infraestructura i demana més sistemes antiaeris

Les companyies elèctriques han advertit els ciutadans de l’alta probabilitat d’apagada parcial planificada per equilibrar la demanda i el subministrament d’electricitat mentre continuïn les reparacions

Després de dos dies d’intens bombardejos russos, el Govern d’Ucraïna intenta reparar els danys a la infraestructura elèctrica, mentre demana als seus aliats més sistemes de defensa antiaèria.

Les companyies elèctriques han advertit els ciutadans de l’alta probabilitat d’apagada parcial planificada per equilibrar la demanda i el subministrament d’electricitat mentre continuïn les reparacions.

Segons Ukrenergo, l’operador del sistema de transmissió elèctrica, s’han implementat talls parcials a Kíiv i en sis regions del centre d’Ucraïna a causa de l’increment del consum elèctric en un 6% en relació amb dimarts.

Tot i això, a la regió de Vinnytsia el subministrament està totalment restablert després que la planta elèctrica de Ladyzhynska fos atacada dimarts en dues ocasions per les forces russes amb drones suïcides Shahed-136, de fabricació iraniana.

El mateix passa a la ciutat de Leòpolis, a l’oest del país, on els tramvies i troleibusos tornen a circular després que els atacs russos danyessin quatre subestacions energètiques, segons el cap de l’administració militar regional, Maksym Kozytskyi.

Tot i això, les autoritats locals adverteixen que de moment seguirà sent complicat garantir un subministrament ininterromput i demanen als ciutadans que minimitzin l’ús de dispositius domèstics en les hores de més consum.

Els atacs russos contra la infraestructura energètica han continuat avui, encara que a menor escala que les dues jornades anteriors, i, a dos districtes de la regió de Sumy, al nord-est d’Ucraïna, l’artilleria russa ha ocasionat apagades parcials, ha informat el cap de l’administració regional, Dmytro Zhyvytskyi.

També les autoritats regionals de Dnipropetrovsk (centre) han anunciat que un atac amb un míssil rus contra la infraestructura energètica del districte de Kamiansk ha causat “un gran incendi i destrucció”.

A més, la subestació “Dniprovska”, que suposa l’única connexió de la central nuclear de Zaporíjia amb la xarxa elèctrica ucraïnesa, s’ha danyat per un míssil rus, ha informat Energoatom, cosa que va interrompre durant diverses hores el subministrament elèctric a la planta, sota ocupació de Moscou, per segona vegada en cinc dies.

El ministre d’Energia d’Ucraïna, Herman Halushchenko, ha revelat en una entrevista amb la cadena de televisió nord-americana CNN que el 30% de la infraestructura energètica d’Ucraïna ha estat malmesa des de dilluns.

Els atacs han obligat Kíiv a interrompre l’exportació d’electricitat a Europa, cosa que segons ha dit podria contribuir a intensificar-hi la crisi energètica.

El ministre ha assegurat que el sistema energètic ucraïnès “encara és estable” però va demanar als aliats que ajuden a protegir-lo a través del subministrament d’armament antiaeri.

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Oleksii Reznikov, ha anunciat que avui comença “una nova era de la defensa aèria”, després de confirmar que Ucraïna ha rebut d’Alemanya el primer sistema IRIS-T, els radars del qual permeten una millor detecció dels míssils russos, segons fonts de l’Exèrcit ucraïnès.

Tot i que els sistemes NASAMS nord-americans “també estan en camí”, Reznikov ha subratllat que Ucraïna necessita més armament d’aquest tipus.

Segons Viktor Kevliuk, analista militar de l’ucraïnès Centre d’Estratègies Defensives, caldrà establir prioritats entre els múltiples blancs potencials que requereixen en aquests moments protecció aèria.

“La infraestructura energètica clau ha de figurar sens dubte en una parada alta de la llista”, ha dit a Efe l’analista, que ha explicat que abans de la invasió el nucli de la defensa antiaèria ucraïnesa consistia en uns 250 sistemes S-300 de fabricació soviètica.

Tot i que en aquests moments no hi ha xifres oficials sobre la xifra actual i la seva procedència, el comandant en cap de les forces ucraïneses, Valerii Zaluzhnyi, ha subratllat que es veuen obligats a repel·lir els atacs russos amb una “quantitat insuficient” d’armes de temps soviètics.

Tot i això, segons les últimes dades que s’han fet públiques, durant dilluns i part de dimarts Ucraïna ha aconseguit interceptar 63 d’un total de 113 míssils russos (al voltant del 56%).

Segons Kevliuk, els sistemes IRIS-T i NASAMS seran un afegitó benvingut, però calen altres tipus per crear un sistema de defensa que disposi d’armes amb diversos rangs d’abast.

En concret ha esmentat els sistemes britànics Rapier, que es poden fer servir per protegir aeroports o infraestructures energètiques i els sistemes Aspide que ha promès Espanya, que en aquests moments entrena per al seu ús militars ucraïnesos



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell