Política

Els sindicats de presons veuen amb cautela el nomenament d’Ubasart com a consellera de Justícia

Els representants dels treballadors esperen que es preocupi per la seva seguretat i el redimensionament de plantilles

Els sindicats de presons de Catalunya valoren amb cautela el recent nomenament de la nova consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i esperen que el seu perfil acadèmic i crític amb el sistema penitenciari no provoqui enfrontaments amb els treballadors del sector. Els representants sindicals volen reunir-se aviat amb Ubasart i li donaran un temps de marge perquè se situï i mantingui encarrilats alguns projectes de l’anterior equip de Lourdes Ciuró que veien amb bons ulls. En tot cas, esperen que el diàleg amb la Conselleria per millorar les condicions laborals sigui fluid. Els sindicats de l’administració de justícia no volen valorar el nomenament fins que s’hagin reunit amb la nova consellera.

Francesc López, coordinador d’ACAIP, veu amb “neguit” el perfil de la nova consellera, perquè ha estat vinculada a l’entitat de defensa dels drets humans Irídia, molt crítica amb el sistema penitenciari català. López creu que si segueix mantenint un perfil “agressiu”, el xoc amb els sindicats pot ser pitjor que amb la consellera Ester Capella. No obstant això, li donaran 100 dies de marge i esperen que “moderi el discurs”, perquè “ara està en un càrrec de responsabilitat”. En tot cas, li demanen que sigui “proactiva” amb els sindicats i que hi mantingui una “comunicació fluïda”.

López creu que per a Ubasart pot ser un “handicap” que vingui de l’àmbit acadèmic, però confia que se situarà ràpid en el nou paper i no aturi projectes que ja estaven encarrilats com el del redimensionament de les plantilles, que s’havia de presentar al setembre i encara no s’ha fet.

Fernando Carrera, secretari d’organització de CCOO a les presons, s’ha mostrat “esperançat” amb la nova consellera, pel seu perfil “progressista” i de respecte als drets laborals. Carrera ha recordat que en els últims anys havien tingut algunes restriccions laborals i ara creu que amb Ubasart es poden revertir. Com a principals temes de preocupació, CCOO hi veu la seguretat. Per això, volen tenir una reunió amb ella per saber què opina de la qüestió. Com que la nova consellera ve més de l’àmbit acadèmic, esperen que comenci a conèixer aviat la maquinària administrativa i penitenciària. De fet, ha lamentat que hi hagi tant sovint canvis de consellers perquè pot fer endarrerir alguns dels projectes iniciats.

Per la seva banda, UGT ja va instar fa uns dies la nova consellera a complir amb els compromisos adquirits per la seva predecessora, Lourdes Ciuró. En aquest sentit, el sindicat demana una reunió per “situar” els temes que preocupen als professionals penitenciaris de les presons catalanes. “El temps a les presons catalanes passa més ràpid i els 100 dies de gràcia que s’acostumen a donar, en aquest àmbit es redueixen substancialment”, subratlla el sindicat. Entre els principals temes a tractar, la UGT considera necessari parla de la jubilació anticipada del personal penitenciari, la reducció de l’alt índex de temporalitat o la promoció professional i mobilitat horitzontal.

També veu imprescindible posar sobre la taula la negociació d’un nou acord penitenciari, així com treballar en la redimensió les plantilles de les tres àrees de treball, per tal que es “garanteixi la seguretat dels professionals” i es pugui donar “un servei de qualitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
política

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino