Política

Multitudinari record de Mahsa Amini a l’Iran

Almenys quinze morts en un atac d’Estat Islàmic en un santuari xiïta

Milers d’iranians van desafiar ahir les autoritats i es van congregar a la tomba de Mahsa Amini per commemorar la fi del dol per la seva mort, el 16 de setembre, després de ser detinguda per la policia de la moral perquè portava el vel mal posat, en una jornada en la qual hi va haver enfrontaments amb les forces de seguretat. Ni la gran presència policial ni els advertiments de les autoritats van evitar que una enorme multitud es congregués al cementiri d’Aichi, a la ciutat de Sakkiz, al Kurdistan, d’on era originària la noia de 22 anys, per cridar un cop més “dona, vida, llibertat”, així com “llibertat, llibertat, llibertat” i “mort al dictador”, en referència al líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, al mateix temps que les dones van fer onejar els seus vels.

En la cultura xiïta hi té una gran importància el ritus de rememorar el difunt passats 40 dies de la seva mort, data que posa fi al dol de la família. La celebració del ritus va tenir lloc malgrat que l’oficina del governador provincial va anunciar que la família no celebraria la cerimònia. A la ciutat natal d’Amini es van produir enfrontaments amb les forces de seguretat. L’ONG kurda Hengaw, amb seu a Oslo, va afirmar que la policia va utilitzar gasos lacrimògens i va arribar a disparar a la multitud, dada que no ha estat confirmada.

Precisament al cementiri d’Aichi van començar les protestes i es van cremar els primers vels el 17 de setembre, l’endemà de la mort d’Amini. Des de llavors se succeeixen protestes al país, centrades ara sobretot a les universitats, enmig d’una forta repressió que ha causat almenys 108 morts, segons l’ONG amb seu a Oslo Iran Human Rights.

Hores després de les protestes, el país va viure un episodi sagnant. Almenys quinze persones van morir i quaranta van resultar ferides en un atac a trets en un santuari xiïta la ciutat de Xiraz, al sud de l’Iran. L’autor de l’atac, reivindicat per Estat Islàmic, va resultar ferit i va ser detingut, segons va assenyalar IRNA.

L’atacant va arribar al santuari en un cotxe, en entrar en el recinte religiós va començar a disparar a les persones presents al recinte i després va mirar de fugir, segons testimonis presencials citats per IRNA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA