Política

ISRAEL

Netanyahu obtindria una majoria folgada a Israel

Amb el 86% dels vots de les eleccions d’ahir escrutats, l’exprimer ministre podria formar govern amb els seus socis d’ultradreta i religiosos

L’exprimer ministre israelià Benjamin Netanyahu manté una majoria folgada per formar govern amb els seus socis d’ultradreta i religiosos, després d’haver-se escrutat, aquest dimecres, el 86% de vots de les eleccions israelianes d’ahir.

A mesura que avança el recompte, la victòria i la tornada al poder de l’excap de Govern es dóna per fet. Mentrestant, el bloc de partits anti-Netanyahu es manté en silenci i el seu principal referent, l’actual primer ministre Yair Lapid, comença a assumir que haurà de cedir el poder al rival, segons diferents mitjans de comunicació.

L’avantatge del bloc pro-Netanyahu és molt ampli, i ara com ara se situa en una majoria de 65 escons, per sobre dels 61 de majoria necessària per crear Executiu en un Parlament de 120.

Davant d’això, es preveu que el partit dretà Likud —guanyador amb 32 escons— formi govern amb els seus socis de Sionisme Religiós —tercera força amb 14 seients— i els dos partits ultraortodoxos —que ajunten 19 diputats—.

L’ampli conjunt de forces de centre, dreta i esquerra del bloc contrari a Netanyahu es queda en només 50 escons i ja no sembla tenir possibilitats de remuntar en el que falta d’escrutini.

El partit centrista Yesh Atid de Lapid aconsegueix mantenir-se com a segona força amb 24 diputats, però els seus socis han tingut un resultat pèssim que ha debilitat el bloc, especialment a l’esquerra.

Aquest és el cas de l’històric Partit Laborista, que va governar Israel durant quatre dècades i ara gairebé no obté el mínim de quatre escons, o del pacifista Meretz, que no creua el llindar electoral i es quedaria fora del Parlament per primera vegada des de la seva creació el 1992.

La majoria de vots regulars ja es van escrutar, i queden fonamentalment els anomenats sufragis de doble sobre, procedents de bases militars, hospitals, geriàtrics, presons o ambaixades.

Es preveu que la majoria d’aquests vots vagin pels partits de dreta, encara que en el passat també van beneficiar Meretz, segons analistes.

Segons el Comitè Electoral Central, aquests vots es començaran a comptar aquesta mateixa nit, i s’espera que el resultat final es pugui anunciar demà dijous a la nit.

Els comicis d’ahir van ser els cinquens que celebra Israel en menys de quatre anys. Les enquestes prèvies a les eleccions havien assenyalat que hi hauria un empat tècnic, sense cap bloc amb prou majoria per crear Govern, cosa que feia témer la continuació crònica de la roda electoral i una altra convocatòria a urnes el 2023.

Però els resultats actuals mostren que el bloc de Netanyahu tindria marge per governar amb una coalició de dretes força homogènia a nivell ideològic, cosa que probablement acabarà amb la paràlisi i inestabilitat política i el cercle viciós de comicis a Israel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona