Política

estat espanyol

La Comissió d’investigació sobre Melilla salva el primer tràmit en el Congrés

El PP també reclama que comparegui Pedro Sánchez al Congrés

La Mesa del Congrés ha admès a tràmit aquest dilluns la petició de creació d’una comissió de recerca sobre el salt a la tanca a Melilla del passat 24 de juny en el qual van morir almenys 23 immigrants i ha salvat el seu primer tràmit amb els vots favorables del PSOE i malgrat l’oposició del PP i Vox.

La petició registrada per Unides Podem i els aliats parlamentaris del PSOE en el Congrés –EH Bildu, ERC, Més País i Compromís– ha superat el seu primer tràmit parlamentari encara que la decisió de sotmetre aquesta comissió a debat en el ple del Congrés dependrà de la pròxima Junta de Portaveus, que previsiblement es reunirà per segona vegada aquest divendres.

Fonts socialistes han assenyalat a Efe que el PSOE no s’ha oposat a admetre el tràmit d’aquesta petició, però que valorarà el seu posicionament definitiu en la pròxima Junta de Portaveus.

La petició de la comissió d’investigació de Podem i els socis d’investidura de Pedro Sánchez és la segona que entra en el Congrés, després que mesos després de tragèdia a la frontera entre Melilla i el Marroc es donessin a conèixer imatges de la BBC que revelaven que hi havia immigrants morts en territori espanyol.

La pròxima Junta de Portaveus haurà de pronunciar-se sobre aquesta segona sol·licitud, que podria tornar a ser rebutjada amb els vots del PP i dels socialistes, que així ho van fer quan es va registrar la primera iniciativa.

El PSOE el va rebutjar llavors perquè al setembre el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va comparèixer en el ple del Congrés per a donar explicacions.

En aquella compareixença, Grande-Marlaska va avalar la “proporcionada” resposta a l’“atac” violent a Melilla i va remarcar que “és evident que estem parlant d’un episodi d’intent violent d’entrada irregular que és injustificable”.

Avui dia tots els partits polítics tornen a reclamar explicacions a Marlaska, sobretot després del viatge d’una delegació de diputats a la tanca en el qual els van mostrar imatges del salt, que ara estan pendents d’exhibir-se íntegrament en la Comissió d’Interior del Congrés.

El PP, a més, ha registrat aquest dilluns una petició de compareixença del president del govern, Pedro Sánchez, en el ple del Congrés perquè expliqui la tragèdia, al mateix temps que demana el cessament de Marlaska.

En la petició de comissió de recerca els grups signants demanen conèixer el nombre de víctimes, mortes i ferides, així com la seva identificació i investigar si l’ús de la força va ser justificat i proporcionat i si es va coordinar a les forces de seguretat amb la gendarmeria marroquina.

A més, en l’objecte de la comissió que proposen figura investigar la suposada passivitat dels agents espanyols davant la incursió dels gendarmes marroquins a territori espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries