Política

Primera condemna a mort d’un manifestant de les protestes de l’Iran

Un tribunal de Teheran l’ha trobat culpable d’incendiar un edifici governamental i d’“enemistat amb Déu”

Una ONG alerta del risc d’execucions ràpides al país

La justícia iraniana ha condemnat a mort un detingut acusat de participar en les protestes que tenen lloc a l’Iran des de mitjans de setembre, quan la jove Mahsa Amini va morir després de ser detinguda per la policia de la moral perquè portava mal posat el vel. Aquesta és la primera sentència a la forca per aquestes mobilitzacions.

L’home, del qual es desconeix la identitat, va ser sentenciat diumenge a la pena capital per un tribunal de Teheran per “incendi d’un edifici governamental”, “pertorbació de l’ordre públic, reunió i conspiració per cometre crims contra la seguretat nacional” i per “enemistat amb Déu i corrupció a la Terra”, segons l’agència de notícies Mizan, del Poder Judicial.

Un altre tribunal de la capital iraniana va condemnar cinc acusats a penes de presó d’entre cinc i deu anys per “pertorbació de l’ordre públic, reunió i conspiració per cometre crims contra la seguretat nacional”. Totes les sentències poder ser apel·lades, segons Mizan, que no va revelar més detalls sobre els acusats.

Les protestes arran de la mort d’Amini el 16 de setembre estan sent durament reprimides per les forces de seguretat. Les protagonitzen sobretot joves i dones, que criden “Dona, vida, llibertat”, llancen consignes contra el govern i cremen vels, un dels símbols de la República Islàmica, un fet impensable fa poc temps.

Les autoritats judicials han acusat més de 2.000 persones de diversos delictes per la seva participació en les mobilitzacions, en les quals es demana la fi de la República Islàmica.

Almenys 326 persones –43 de les quals, menors– han mort a mans de les forces de seguretat les últimes setmanes i unes 12.000 han estat detingudes en les protestes, segons l’ONG amb seu a Oslo Iran Human Rights (IHRNGO), que ahir, després d’anunciar-se la primera condemna a mort, va alertar del risc d’execucions ràpides al país asiàtic. L’organització va afirmar que almenys una vintena de persones afronten càrrecs punibles amb la mort. “La comunitat internacional ha d’advertir amb fermesa a la República de l’Iran de les conseqüències d’executar manifestants. Trucar als seus ambaixadors i implementar mesures de drets humans més efectives contra funcionaris són algunes conseqüències a considerar”, van assenyalar en el seu comunicat.

Noves sancions de la UE a persones i entitats

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) van aprovar ahir noves sancions contra 29 persones i tres entitats de l’Iran per la seva implicació en la mort de la jove Mahsa Amini i la repressió dels ciutadans que protesten per la seva mort. L’ampliació de la llista negra arriba després de la ja acordada a l’octubre. Entre els sancionats aquest dilluns hi ha quatre membres del grup que va detenir “arbitràriament” Amini, així com caps provincials de les forces de seguretat iranianes i de l’exèrcit dels guàrdies de la revolució islàmica i el comandant de les forces terrestres de l’exèrcit iranià, Kiyumars Heidari, pel seu paper en la “repressió brutal” de les protestes. També s’inclou la televisió estatal Press TV per haver retransmès “confessions forçades de detinguts”, així com el cap de ciberseguretat de la policia, Vahid Mohammad Naser Majid, per la detenció de persones “arbitràriament” per crítiques al règim. Les sancions impliquen, entre altres, la prohibició de viatjar a la UE i la congelació d’actius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid