Política

Asens defensa també un “retoc” en el delicte de malversació

També veu possible despenalitzar les injúries a la corona en el tràmit parlamentari

Confia tenir la reforma aprovada al Congrés abans de final d’any

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha defensat que també hi hagi un “retoc” del delicte de malversació en el tràmit d’esmenes a la proposició de llei de reforma del Codi Penal que el seu grup i el PSOE van presentar divendres al Congrés, després que el president Pere Aragonès també hagi advocat aquest matí per la seva reforma. “La fase d’esmenes és important, podem fer retocs al text i introduir millores en altres aspectes”, ha defensat aquesta nit al programa 3/24. Asens, que ha defensat que els canvis en el delicte de desordres públics agreujats no afecten l’1-O ni donen més marge per a la persecució del dret a la manifestació, ha admès que durant la negociació el seu grup ha intentat, sense èxit, despenalitzar altres accions com l’ocupació de locals buits en mans dels bancs, però confia tenir més sort ara pel que fa a altres qüestions relacionades amb els drets dels treballadors o, fins i tot, amb “relíquies del passat” com el delicte d’injúries a la Corona, que espera despenalitzar.

“No és el mateix quan hi ha un enriquiment il·lícit o no hi és, com a mínim hi ha d’haver una diferenciació”, ha subratllat Asens, en una línia similar a l’expressada també avui per la ministra de Defensa, Margarita Robles. En aquest sentit, Asens ha replicat el PP que ells “sí que van fer un codi penal a mida” contra els independentistes a fi de poder perseguir el 9-N, quan van retocar la definició del delicte. El president del grup d’Unidas Podemos creu que la reforma pot estar feta a final d’any. “El proper cicle el començarem havent resolt aquesta qüestió, i podrem abordar el conflicte polític de veritat”, ha sentenciat.

Al matí, des del Congrés, Asens havia argumentat que el redactat actual del Codi Penal és “molt genèric” i dona peu a “interpretacions abusives”. Per això no ha descartat presentar una esmena des de la formació a fi de reformar la malversació. “Encara no hem decidit si ens sumarem a ERC o si nosaltres també plantejarem una esmena”, ha afirmat.

D’altra banda, Asens ha criticat que Junts rebutgi la reforma de la sedició. “Estan instal·lats en el no a tot”, ha criticat, mentre els ha acusat de tenir un “comportament antipolític” que ha atribuït a una “rebequeria per la seva irrellevància política”. Asens també ha acusat l’ANC de “mentir”. “A Catalunya s’està desinformant la gent quan es diu que s’amenaça la desobediència civil o s’obre la porta a poder perseguir ocupacions com la dels col·legis l’1-O”, ha afirmat. “Abans no es podia perseguir i ara tampoc”, ha assegurat.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, precisament ha precisat al matí que el seu grup al congrés estudia ara “el marc legal” del delicte de malversació i ha avançat que “quan tingui una proposta més treballada, la podrà fer pública”. “Hem de garantir que no serveixi per reprimir políticament a qui no ha malversat, però hem de concretar què vol dir, perquè la corrupció ha de ser perseguida”, ha dit Mena. Així mateix, ha instat els grups a participar de la tramitació de la proposta de derogació del delicte de sedició per “millorar el text i evitar que pugui haver-hi una interpretació que no sigui la que tenen prevista els grups impulsors”.

El PSC “valorarà” totes les esmenes

El PSC ha celebrat l’actualització del Codi Penal amb la reforma del delicte de sedició, però ha evitat posicionar-se en relació amb una modificació de la malversació. La seva portaveu, Èlia Tortolero, ha dit que podran valorar-ho quan hi hagi esmenes presentades. “Estem a favor d’actualitzar el Codi Penal”, s’ha limitat a dir. D’altra banda, ha negat que aquesta negociació i els pressupostos vagin lligats, i ha retret al govern la “passivitat” i la “lleugeresa” amb què treballa els comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries