Política

Suècia confirma la teoria del sabotatge del Nord Stream

Els investigadors troben proves d’explosions, però Estocolm avisa que cal esperar a les conclusions per establir-ne l’autoria

Moscou nega tota implicació en la destrucció dels gasoductes i exigeix responsabilitats

Alemanya té plens els dipòsits de gas però el fred sever arriba al país

Tres mesos llargs han trigat els investigadors suecs a trobar “proves” fiables que les successives explosions simultànies registrades al setembre als dos gasoductes Nord Stream en aigües bàltiques van ser un acte de sabotatge. “S’han comissat molts objectes i s’ha examinat l’àrea amb tot rigor. S’han trobat restes d’explosius en uns quants punts”, va informar finalment la fiscalia sueca ahir.

La constatació dels investigadors seria més aviat paper mullat, des del punt de vista pràctic. Tota la instal·lació ha quedat inutilitzada per sempre més. El Nord Stream 1, que era l’únic que havia entrat en funcionament el 2011, perquè les explosions van afectar-ne els dos tubs. El Nord Stream 2, que teòricament en té un d’intacte, perquè mai no va arribar a subministrar res. El canceller alemany, Olaf Scholz, va suspendre’n el permís arran de la invasió a Ucraïna i quan finalment estava a punt per començar a enviar més gas rus a Europa.

Per Alemanya, el cas està tancat i els resultats de la investigació només constaten el que ja es va concloure des del primer moment, que havia estat un sabotatge. Els investigadors suecs, però, no volen apuntar cap a cap presumpte sospitós fins que no hi hagi conclusions clares. Serà una investigació llarga, va advertir la fiscalia d’Estocolm.

Les peces queden més o menys com després de les explosions simultànies del setembre. Occident va apuntar immediatament cap a Moscou; Rússia apunta cap a Occident, inclosos els EUA. Les reaccions a Berlín eren més aviat rutinàries –esperar la conclusió de les investigacions–, mentre que a Rússia s’exigia trobar-ne els responsables.

Més enllà del que es pugui trigar a esbrinar-ne els responsables, el sabotatge amb explosius contra els gasoductes ha palesat la vulnerabilitat de les infraestructures crítiques en temps de guerra. Van ser construïts quan Berlín i Moscou eren amics. Alemanya apostava aleshores pel gas rus barat perquè, teòricament, amb això afavoria la seva indústria i el creixement econòmic. Ara al govern de Scholz li ha tocat independitzar-se a marxes accelerades i buscar la diversificació, al preu que sigui, amb la inflació disparada i els preus de l’energia convertits en la primera preocupació d’un país amb 82 milions d’habitants.

Els dipòsits de gas d’Alemanya s’han omplert gairebé al 99% gràcies al gas provinent de països com ara Noruega, els Països Baixos i Bèlgica, principalment. No hi haurà restriccions tècniques a l’hivern. Però sí una factura del gas que no tothom podrà pagar. Fins ara l’hivern havia estat estranyament benigne, però des d’aquesta setmana s’ensumen els primers flocs de neu i el vent gèlid sobre bona part d’Alemanya.

Moscou espera un intercanvi de presoners amb els EUA

Rússia espera acordar un intercanvi de presoners amb els EUA, que inclouria el traficant d’armes Viktor Bout, conegut com “el Mercader de la Mort”, detingut als Estats Units, segons va dir el viceministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Riabkov. La seva declaració arriba l’endemà que la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner, detinguda a Moscou i condemnada per tràfic de drogues, fos traslladada a una colònia penitenciària russa.

Kíiv diu que la meitat del sistema energètic està parat

El govern d’Ucraïna va dir ahir que a causa dels atacs russos gairebé la meitat del sistema energètic del país ha quedat fora de servei. “Rússia continua amb els seus atacs privant de llum, aigua i calefacció a la població”, va indicar.

Ucraïna reprèn la connexió ferroviària amb Kherson

L’empresa ucraïnesa de ferrocarrils ha reprès la connexió ferroviària amb la ciutat de Kherson, recentment recuperada de mans russes. L’anomenat “tren de la victòria”, decorat amb obres d’artistes ucraïnesos, tenia previst sortir ahir a la nit de Kíiv i arribar a Kherson avui al matí, va informar en una piulada el Ministeri de Defensa ucraïnès. La reobertura de la línia és simbòlica, ja que encara no s’han posat a la venda bitllets per als pròxims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona