Política

Desmantellen una xarxa internacional que oferia serveis de suplantació d’identitat

Almenys 142 persones han estat detingudes en un operatiu de França, Alemanya, Austràlia, Ucraïna, EUA i Canadà

La plataforma va obtenir guanys de més de 3,7 milions d’euros en 16 mesos

Almenys 142 persones han estat detingudes durant un operatiu de França, Alemanya, Austràlia, Ucraïna, Estats Units d’Amèrica (EUA) i Canadà per eliminar una pàgina web que oferia serveis de suplantació d’identitat a estafadors que volien fer-se passar per empreses o contactes de confiança de les seves víctimes.

Segons ha anunciat aquest dijous l’agència Eurojust, es calcula que aquesta pàgina web està darrere d’una pèrdua mundial estimada en més de 115 milions d’euros, tot i que la plataforma ja no està accessible des del 8 de novembre, després que les autoritats nord-americanes i ucraïneses aconseguissin confiscar i desconnectar el servidor.

La plataforma permetia als estafadors que es registraven i pagaven els seus serveis realitzar trucades de forma anònima o enviar missatges enregistrats, per interceptar contrasenyes d’un sol ús i accedir a informació confidencial de les seves víctimes, un delicte cibernètic conegut com a spoofing (suplantació d’identitat).

Els usuaris del web podien fer-se passar per una quantitat infinita d’entitats, com bancs, empreses minoristes i institucions governamentals. La web va obtenir guanys de més de 3,7 milions d’euros en 16 mesos.

Entre les 142 persones que han sigut detingudes durant l’operació coordinada a nivell internacional hi ha l’administrador principal de la plataforma, que ha estat arrestat a Regne Unit.

El president d’Eurojust, Ladislav Hamran, ha recordat que el “delicte cibernètic no coneix fronteres” i ha subratllat la importància de la cooperació judicial efectiva entre diferents jurisdiccions a nivell europeu i mundial com a “clau per portar els perpetradors” davant els tribunals.

“Les detencions d’avui envien un missatge als ciberdelinqüents que ja no poden amagar-se darrere de l’anonimat internacional”, ha assenyalat la directora d’Europol, Catherine de Bolle.

El comissionat de la Policia Metropolitana de Londres, Sir Mark Rowley, ha alertat que “l’explotació de la tecnologia pels delinqüents és un dels majors desafiaments per a l’aplicació de la llei al segle XXI”. “En eliminar eines i sistemes que permeten als estafadors enganyar persones innocents a gran escala, aquesta operació mostra com n’estem de decidits a atacar persones corruptes que intenten explotar les més vulnerables”, ha reblat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona