Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Kíiv confirma que ha matat assessors militars iranians a Crimea

El secretari del Consell de Seguretat i Defensa d’Ucraïna avisa que la contraofensiva continuarà fins que no alliberin tot el territori, inclosa la península annexionada per Rússia el 2014

Kherson continua sota el foc rus malgrat la retirada de les tropes de Moscou de la ciutat

El secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d’Ucraïna, Oleksiy Danílov, ha confirmat que assessors militars de l’Iran han mort a Crimea, segons infirma aquest divendres el diari britànic The Guardian. Danílov ha advertit que qualsevol iranià que es trobi en algun dels territoris ucraïnesos ocupats per Rússia es convertirà en objectiu militar.

En una entrevista amb el diari britànic a la capital del país, el polític ucraïnès assegura que diversos assessors iranians han estat detectats a Crimea, on, segons ell, han ajudat l’Exèrcit rus a pilotar els drons armats Shahed-136, subministrats pel règim de Teheran, si bé no va precisar quants d’ells han resultat morts.

The Guardian cita informacions de mitjans israelians que apunten que fins a deu assessors iranians han mort com a conseqüència de la contraofensiva ucraïnesa en aquesta zona del país.

“No haurien de ser on no hi han de ser. Estaven al nostre territori. Nosaltres no els hem convidat i, si estan col·laborant amb terroristes i participant en la destrucció de la nostra nació, els hem de matar”,ha justificat Danílov.

El rotatiu britànic recorda que l’Iran només ha reconegut que va subministrar un “nombre petit” de drons a Moscou mesos abans de la invasió d’Ucraïna, el passat febrer, però nega que els seus assessors estiguin sobre el terreny per ajudar els militars russos a operar-los ara des de territoris ocupats, com l’annexionada península de Crimea.

“Els iranians continuen insistint que no subministren armes a la Federació Russa, però necessitem confirmació. Tenim avui aquesta confirmació? No, no la tenim”, subratlla Danílov.  El polític ucraïnès afegeix que els drons iranians necessiten “gent entrenada per operar-los”. I, segons ell, “els russos no tenen cervell” per “aprendre per ells mateixos”.

També ha dit que no està clar si l’Iran subministra a Rússia míssils balístics.

L’entrevista de Danílov amb The Guardian va ser realitzada després de la recent retirada russa de la ciutat de Kherson, al sud del país, que planteja interrogants sobre el curs de la contraofensiva ucraïnesa en els pròxims mesos.

En aquest sentit, el responsable ucraïnès evita pronunciar-se sobre si l’avenç militar resultarà alentit per les condicions hivernals, per la barrera natural que presenta el riu Dniprò o per la imprevisible resposta de Moscou a la hipotètica pèrdua de Crimea, una qüestió que “genera nerviosisme” entre els aliats occidentals, segons el diari. “Hem de defensar el nostre país i alliberar-lo de terroristes en qualsevol moment de l’any. No importa en quina estació”, ha remarcat Danílov. Segons ell, el Dniprò és “un obstacle més que superar”, cosa que es “pot dur a terme amb el material i armes modernes”.

“Fins que tot el nostre territori no sigui lliure, el nostre exèrcit no es pot aturar, i això inclou Crimea i altres territoris”, ha avisat Danílov.

Kherson continua sota foc rus, malgrat la retirada

Tot i haver-se retirat de Kherson, els russos continuen disparant sobre la ciutat i provocant múltiples víctimes civils. Fonts oficials indiquen que unes 7 persones van morir i 21 van resultar ferides en els bombardejos de dijous.

Diversos representants de les autoritats ucraïneses van advertir recentment que Rússia podria quedar-se aviat sense míssils de llarg abast, però encara té reserves dels de curt radi, com els S-300, amb els quals pot atacar ciutats a properes al front.

Aquests coets, que es feien servir per a la defensa aèria, han estat reconvertits per Rússia per bombardejar ciutats com Khàrkiv, Zaporíjia i Mikolaiv. Ara Kíiv tem que Kherson sigui la ciutat que més pateixi els atacs russos, segons va advertir aquest dijous Andriy Yusov, del servei d’intel·ligència de l’Exèrcit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona