Política

El Parlament Europeu posa en qüestió l’escó de Puigdemont

Boye al·lega al TGUE persecució política i irregularitats perquè els eurodiputats de Junts recuperin la immunitat plena

L’advocat de la cambra diu que la institució va actuar de manera “correcta”

El cas per la immunitat dels eurodiputats de Junts ja està llest per a sentència. Ahir es va fer al Tribunal General de Unió Europea (TGUE) la segona vista per abordar el recurs de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí contra l’Eurocambra per l’aixecament de la immunitat i l’aspiració ara dels tres eurodiputats és recuperar la protecció plena.

En la sessió, la cambra europea va defensar que va actuar correctament en el procés per acceptar el suplicatori demanat pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. De fet, l’advocat de l’Eurocambra, Norbert Lorenz, va anar més enllà i va qüestionar la legalitat d’haver donat l’escó a Puigdemont, Comín i Ponsatí. “Se’ls va permetre seure al Parlament Europeu i, com hem vist en una sentència del TGUE, probablement de manera il·legal perquè el Parlament Europeu mai no ha rebut cap notificació que els demandants hagin estat nomenats o elegits parlamentaris a Espanya”, va expressar el representant legal de l’Eurocambra.

Drets respectats

Així va respondre Lorenz a la primera intervenció de l’advocat dels tres eurodiputats, Gonzalo Boye, que havia al·legat que la cambra no havia respectat els drets de Puigdemont, Comín i Ponsatí en el procés d’aixecament de la immunitat. “Els demanem que protegeixin els nostres clients del mateix Parlament Europeu”, va sentenciar. Per contra, l’advocat de l’Eurocambra va replicar que la institució va tenir “un comportament extremadament obert i correcte” amb els eurodiputats, tot assenyalant que va ser generosa quan va deixar-los ocupar l’escó, cosa que va passar per la decisió de l’aleshores president, David Sassoli, després que la justícia europea sentenciés, en resposta al cas d’Oriol Junqueras, que la condició d’eurodiputat s’adquiria només pel fet d’haver estat escollit a les urnes.

Parcialitat

Un altre dels punts en què Boye va fonamentar la defensa és en la parcialitat que considera que hi va haver en el procés. Va indicar que el fet que el president del comitè d’Afers Jurídics, Adrián Vázquez, sigui membre de Ciutadans no dona “garanties d’imparcialitat”. A més, va subratllar que Vázquez va fer cas omís de l’informe de més de 3.000 pàgines que Puigdemont, Comín i Ponsatí van presentar al comitè perquè es tingués en compte en el procés, cosa que vulnerava el dret a “ser escoltats”.

Per reforçar la manca d’imparcialitat en el procés, Boye va assenyalar que el ponent de l’informe sobre la immunitat, el búlgar Angel Dzhambazki, és del grup de l’Eurocambra del qual forma part Vox, el partit que va iniciar la causa contra els líders independentistes. Amb tot, l’advocat de l’Eurocambra no va veure cap inconvenient en el fet que Dzhambazki fos el responsable de l’informe sobre la immunitat dels eurodiputats.

LES FRASES

Els canvis en la legislació són per aconseguir l’entrega de Puigdemont
Gonzalo Boye
ADVOCAT DELS EURODIPUTATS
[L’Eurocambra] va tenir un comportament extremadament obert i correcte
Norbert Lorenz
ADVOCAT DE L’EUROCAMBRA

Boye: “L’Estat reforma la sedició per l’expresident”

La defensa dels eurodiputats de Junts va trigar escassos minuts a posar sobre la taula la reforma del delicte de sedició a l’Estat. Boye va argumentar que la revisió del delicte té l’objectiu final de portar Puigdemont davant la justícia espanyola. Així, va manifestar que la reforma forma part de la “persecució política” que pateixen els tres eurodiputats. Per sostenir aquest argument, l’advocat va comunicar al tribunal les declaracions respecte a aquesta qüestió de representants del govern espanyol, entre ells el president, Pedro Sánchez. “Han estat dient que els canvis en la legislació són per aconseguir l’entrega de Puigdemont. Si això no és persecució política, no sé què ho és”, va defensar. “Quants canvis en codis penals dels estats membres coneixen per aconseguir una euroordre?”, va afegir el representant legal dels eurodiputats.

Ara bé, la maniobra amb la reforma del delicte de sedició és arriscada, ja que es tracta d’un fet nou, posterior a la tramitació del suplicatori, que era l’objecte de la vista. Amb tot, l’advocat va reforçar l’argument tot assenyalant que els fets no són constitutius de delicte en altres països europeus. Amb les vistes acabades, ara el TGUE ha d’emetre la seva sentència sobre la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, que fins que es conclogui el procés tenen protecció de forma cautelar. El tribunal acostuma a fer pública la seva decisió en una mitjana de tres o quatre mesos. Serà aleshores quan recuperaran la immunitat de forma plena o perdran la protecció que ara tenen de forma provisional. En tot cas, contra la sentència del TGUE es podrà presentar un recurs a la instància superior. Abans d’aquesta sentència del TGUE, però, també ha d’arribar una decisió que serà clau per als tres eurodiputats: la de les preguntes prejudicials de Llarena. El jutge del Suprem va qüestionar davant el tribunal de Luxemburg els motius pels quals la justícia belga rebutja les euroordres. L’opinió de l’advocat general va ser un revés per als eurodiputats i ara el tribunal ha de fer el pronunciament final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona