Política

Puigdemont: “Si obrim un front de confrontació amb l’Estat espanyol és per derrotar-lo”

El president del Consell per la República acusa el govern d’Aragonès de “treballar en contra” de la independència “en alguns aspectes”

Descarta que l’entitat se sumi a una llista unitària, com la que impulsa l’ANC

El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha  assegurat aquest dissabte que la seva lluita judicial als tribunals europeus no són accions “jurídiques i personals” sinó “polítiques i col·lectives” amb l’objectiu de “derrotar l’Estat” políticament.

“Si obrim un front de confrontació amb l’Estat espanyol és per derrotar-lo, no perquè nosaltres en sortim més ben parats i passem menys temps a la presó”, ha defensat en una intervenció al ple de l’assemblea de representants del Consell de la República.

Puigdemont ha reivindicat que el Consell aposta per la “confrontació permanent” amb un Estat que, segons ell, “no pactarà per les bones” un referèndum d’independència a Catalunya.

El aquest context, ha lamentat que el govern de la Generalitat no estigui “alineat” amb l’estratègia del Consell per la República. A parer seu, l’executiu de Pere Aragonès té “una possibilitat de confrontació” amb l’Estat “limitada” perquè ERC és un “soci parlamentari a Madrid”.

El també eurodiputat de Junts ha fet una “valoració negativa” de l’executiu d’ERC -que governa en solitari després de la sortida de Junts- perquè, en la seva opinió, ha “renunciat” a fer servir la “majoria independentista” que “la gent va expressar nítidament a les urnes” a les eleccions de 2021. De fet, ha acusat els republicans d’anar “contra la independència” en alguns aspectes.

“Aquest és un govern que avui treballa més per la independència que abans? No, més aviat treballa menys. És més, en alguns punts sembla que hi treballa en contra”, ha criticat.

Segons l’expresident de la Generalitat, cal una “estratègia compartida” amb tots els actors independentistes que ara mateix és “pràcticament impossible”. No obstant això, ha assegurat, el Consell de la República treballa per crear les “condicions” per fer-ho possible i serà el “torracollons” que seguirà reivindicant aquesta estratègia unitària davant els qui “no voldrien sentir parlar” d’ella.

És per aquest motiu, ha explicat, que representants de l’òrgan de govern del Consell de la República fan reunions “bilaterals” amb altres organitzacions independentistes que van en aquest sentit.

D’altra banda, Puigdemont s’ha mostrat contrari a la possibilitat que el Consell per la República es presenti a les eleccions per intentar aglutinar el conjunt de l’independentisme en una llista unitària, com la que estudia impulsar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Preguntat sobre aquesta possibilitat durant la sessió de control a l’òrgan de govern del Consell, el president ha descartat qualsevol participació de l’entitat “com a partit o actor polític electoral en unes eleccions”.  “No és previsió ni funció del Consell fer-ho. El Consell no ha de presentar-se a unes eleccions, en les actuals condicions almenys”, ja que vol ser una “institució” on estigui representada “gent de tots els àmbits” de l’independentisme, ha assenyalat.

LA PRESENTACIÓ DEL ’THINK TANK’, A MITJANS GENER

El vicepresident del Consell de la República, Toni Comín, ha explicat que entre el 15 i el 20 de gener està prevista la presentació de Repensem, el think tank de l’organització, que tindrà com a director l’historiador Agustí Colomines, un dels ideòlegs inicials de JxCat.

Comín ha explicat que l’òrgan de govern del Consell de la República ultima els detalls d’aquesta “factoria d’idees” i ha avançat que el seu director proposarà a 23 de les 25 persones que integraran la junta del think tank, que tindrà un “grau d’autonomia important”.

D’altra banda, el Consell de la República convocarà del 9 al 16 de desembre una consulta entre els seus afiliats per ratificar el seu codi general, aprovat el passat 18 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona