Política

Kíiv es nega a doblegar-se davant Moscou mentre el front s’estanca

Les autoritats ucraïneses anuncien l’estabilització del sistema d’electricitat, però les restriccions i les apagades continuen

Els civils continuen fugint de Kherson arran dels atacs russos, la fam i el fred

Ucraïna es nega a doblegar-se davant Rússia tot i els atacs massius que afecten la xarxa de subministrament d’electricitat i la seva infraestructura civil, mentre la situació al front de guerra gairebé s’ha estancat a causa de la situació climàtica. El dia 277 de guerra a Ucraïna, amb una previsió de temperatures sota zero durant el dia (-2 graus) i la nit (-5), es mantenen les restriccions en el subministrament d’electricitat en catorze de les vint-i-set regions d’Ucraïna i a Kíiv, en cadascuna de les quals més de 100.000 persones continuen sense llum, va indicar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. “Abans destruïen amb la fam; ara, amb la foscor i el fred”, hi va afegir el mandatari, que va tornar a demanar als ucraïnesos que estalviïn energia.

“Darrere de cadascun dels milers de míssils russos, hi ha éssers humans que són responsables de les morts i les pèrdues causades per aquests projectils. Darrere de cada manifestació d’agressió russa, hi ha els que la van planejar, organitzar i justificar”, va assenyalar Zelenski a través de Telegram. En un missatge en el qual va mostrar diversos blocs d’habitatges en ruïnes per l’impacte dels míssils, el mandatari ucraïnès va afirmar: “Els terroristes seran castigats per tot això. I definitivament els expulsarem de la nostra terra.”

“Ens estem preparant”

L’últim atac massiu de míssils russos contra la infraestructura energètica ucraïnesa de dimecres passat va deixar el país a les fosques, una situació que ha intentat resoldre a pas accelerat l’empresa estatal Ukrenergo, segons la qual ja s’ha restablert pràcticament el 80% de la capacitat. Segons la companyia, la infraestructura crítica consumeix en aquests moments prop del 10% de l’electricitat generada i la resta és per a les llars. Tot i això, Ukrenergo va fer una crida als ucraïnesos que ja tenen llum a estalviar energia perquè l’electricitat pugui arribar a més abonats.

El cap del grup parlamentari El Servidor del Poble, David Arajamia, va alertar que les forces russes no cessaran en els intents d’atacar les instal·lacions energètiques ucraïneses i va alertar que la setmana que ve podria ser “molt difícil”. “Ens estem preparant”, va afirmar Arajamia, en una crida als ucraïnesos a tenir reserves d’aliments i begudes i recarregar mòbils i bateries.

Kíiv, nevada

Mentrestant, centenars de civils continuaven ahir sortint de Kherson (al sud d’Ucraïna), ciutat de la qual fa tan sols unes setmanes se celebrava la recuperació de mans russes. Les forces russes continuen castigant la ciutat de Kherson, sense aigua ni llum. Els bombardejos de les forces russes continuen i dissabte al vespre van colpejar l’est i el sud d’Ucraïna. Amb la nevada que va cobrir ahir la capital ucraïnesa, Kíiv, els analistes pronostiquen que el clima hivernal podria tenir un impacte en el curs de la guerra. De moment, “el ritme general de les operacions al llarg de la línia del front de guerra s’ha desaccelerat en els darrers dies a causa del deteriorament de les condicions climàtiques”, segons el nord-americà Institute for the Study of War (ISW).

Tot i això, alerta que “és probable que el ritme de les operacions augmenti a partir de les pròximes setmanes a mesura que les temperatures baixin i el terra es congeli”. L’ISW va citar els informes militars tant russos com ucraïnesos que “indiquen que les operacions a totes dues bandes estan actualment empantanegades per les fortes pluges i el fang”.

La falta d’avenços al front no significa, però, que no hi hagi baixes. Segons va informar el cap de l’administració militar de Donetsk, Pavló Kirilenko, almenys cinc civils van morir i quatre més van resultar ferits durant un bombardeig rus dissabte en aquesta regió a l’est d’Ucraïna.

“L’hivern com a arma”

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar ahir que el president rus, Vladímir Putin, intenta utilitzar l’hivern com a arma en el marc de l’onada d’atacs russos contra la xarxa energètica d’Ucraïna que dimecres va deixar a les fosques el país i va causar també una apagada massiva a la veïna Moldàvia. “L’encariment de les factures d’aliments i energia significa temps difícils per a moltes llars a Europa. Però hem de recordar que el poble ucraïnès paga amb la seva sang cada dia”, va dir en una entrevista al diari alemany Die Welt. D’altra banda, Kíiv sospita que Moscou es podria estar preparant per abandonar la central de Zaporíjia, que va ocupar al març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA