Política

israel

Netanyahu cedirà competències a un partit homòfob per formar govern

Entregarà a la ultradretana formació Noam d’Avi Maoz el control sobre ciutadania i migració

El líder del Likud, Benjamin Netanyahu, guanyador de les eleccions de l’1 de novembre passat a Israel i amb el mandat de formar un nou govern, va firmar diumenge al vespre un acord amb l’ultradretà i homòfob partit Noam pel qual entrega a aquesta formació les competències sobre polítiques migratòries, de ciutadania i de nacionalització.

Noam, una organització més aviat petita coneguda per la seva posició anti-LGTBI, el seu conservadorisme religiós i els seus postulats d’extrema dreta, es va presentar a les eleccions amb la coalició Sionisme Religiós, juntament amb els partits liderats pels també ultradretans Bezalel Smotrich i Itamar Ben Gvir.

Després dels comicis, la coalició que va obtenir catorze escons i va ser la tercera força més votada per darrere del Likud (32) i del centrista partit Yesh Atid (24) del primer ministre sortint, Yair Lapid, es va separar en les tres forces que la integraven i cadascuna ha negociat per la seva banda l’entrada en el futur govern. A Noam li correspon un escó, en mans del seu líder Avi Maoz, i l’acord a què va arribar amb Netanyahu estipula que obtindrà diverses competències, entre elles es convertirà viceministre dins de l’Oficina del Primer Ministre, on crearà un nou organisme centra en la promoció i la defensa de la identitat jueva del país, que ell mateix havia demanat i que liderarà.

També controlarà Nativ, l’entitat que gestiona la migració a Israel des de països de l’antiga Unió Soviètica. El primer ministre sortint, el centrista Yair Lapid, va qualificar el pacte entre Netanyahu i Maoz de “bogeria”.

Maoz “s’oposa al servei de les dones a l’exèrcit, s’oposa a què les dones ocupin alts càrrecs i dona suport a la teràpia de conversió per a persones LGTB. Votants del Likud, això és el que volien?”, va criticar Lapid en el seu compte de Twitter.

L’acord de Netanyahu amb Noam és el segon en un procés per crear govern amb els seus socis del bloc ultradretà i religiós, mentre les converses per formar l’executiu es fan més llargues de l’esperat per les disputes al voltant del control de diversos ministeris entre els partits.

El Likud de Netanyahu va anunciar divendres que havia arribat a un pacte amb el Poder Jueu, força també d’extrema dreta i racista, liderada per Itamar Ben Gvir, pel qual passarà a controlar el nou Ministeri de Seguretat Nacional. Aquest ministeri tindrà el control de les forces policials israelianes i s’ampliarà amb el control de la policia fronterera, cos militaritzat fins ara sota control del departament de Defensa.

Netanyahu, el seu bloc de forces va obtenir una majoria de 64 escons en un Parlament de 120, té 28 dies per formar govern, fins a l’11 de desembre. Vençut el termini, en cas de no aconseguir formar govern, el president israelià li podria donar una pròrroga de catorze dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona