Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA rebutgen pressionar Zelenski per a negociar amb Rússia en un termini concret

Els Estats Units continuaran garantint el suport pràctic a les forces militars ucraïneses i al poble ucraïnès

L’ambaixadora dels Estats Units davant l’OTAN, Julianne Smith, ha deixat clar aquest dilluns que és el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, qui ha de decidir quan ha arribat el moment de negociar amb Rússia una sortida a la guerra al seu país i ha rebutjat que se li pressioni amb un “termini concret”.

“Realment, deixarem la qüestió de les negociacions en mans del president Zelenski”, ha dit Smith en una roda de premsa per videoconferència des de Bucarest prèvia a la reunió en aquesta ciutat del dimarts i el dimecres dels ministres aliats d’Exteriors.

L’ambaixadora responia així en ser preguntada per la possibilitat que Ucraïna iniciï unes negociacions amb Moscou per a posar fi a la guerra d’invasió russa, en un moment en què ha anat recuperant territori en el front, però mentre la població s’enfronta també a la duresa de l’hivern amb importants talls d’electricitat i calefacció pels bombardejos.

Smith ha recalcat que serà Zelenski qui determini “les condicions” i “quan” està disposat a anar a la taula de negociacions. “La nostra postura als Estats Units, i crec que la de tota l’Aliança, és assegurar que posem al president Zelenski i a Ucraïna en la posició més forta possible per a quan arribin aquestes negociacions, perquè no sabem quan estarà Rússia disposada a asseure’s a la taula i prendre’s de debò la negociació”, ha explicat. Smith ha assegurat que, “fins ara, no hem vist cap indici d’això”.

“Però, una vegada més, volem deixar aquesta decisió en mans dels ucraïnesos i no els estem empenyent o animant cap a cap data o termini concret. Aquesta és una decisió que és millor deixar en mans del president Zelenski”, ha resolt.

Smith ha recordat que en els últims mesos l’OTAN com a organització ha estat proporcionant suport no letal a Ucraïna i ha considerat que alguns d’aquests articles, “en particular l’equip d’hivern, els generadors, el combustible, són especialment importants en aquest moment”, quan Rússia continua atacant la infraestructura crítica del país.

L’ambaixadora estatunidenca ha garantit que l’Aliança “reafirma el seu compromís” amb Geòrgia i Ucraïna, països amb els quals es va comprometre en la seva cimera de 2008, celebrada també a Budapest, de cara al fet que s’integrin en l’organització quan arribi el moment adequat per a això.

“També hem dit moltes vegades que el nostre enfocament col·lectiu ara mateix és el suport pràctic a les forces militars ucraïneses i al poble ucraïnès. Aquesta és la nostra màxima prioritat. I mentre duri la guerra, aquí és on canalitzarem la nostra energia”, va agregar.

A més d’abordar la situació a Ucraïna, els ministres aliats esperen parlar de la Xina, país que consideren un desafiament per a la seva seguretat, sobre la base d’un nou informe. A l’hora de traslladar la teoria a la pràctica, Smith va reconèixer que sorgeixen “molts corrents de treball diferents”.

L’ambaixadora estatunidenca ha dit que l’OTAN ha de plantejar-se com protegir les seves cadenes de subministrament i infraestructures crítiques contra “qualsevol inversió potencial” que pugui crear “vulnerabilitats”, així com el ciberespai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona