Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna adverteix d’un altre atac rus i Kíiv no descarta una evacuació parcial

L’alcalde de la capital s’enfronta a Zelenski pels preparatius per a passar l’hivern

Ucraïna ha advertit aquest dilluns d’una altra setmana complicada davant la preparació per part de Rússia de nous atacs després de set onades de bombardejos contra la infraestructura energètica del país, mentre que l’alcalde de Kíiv no descarta una evacuació parcial de la capital si continuen els bombardejos.

“Sabem que els terroristes estan preparant nous atacs. Ho sabem amb seguretat. I mentre tinguin míssils, lamentablement no es detindran”, va recalcar el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.

Alerta per un possible nou atac

Zelenski ha assenyalat que aquesta setmana “pot ser tan dura com la passada”, i ha assegurat que “tot l’Estat s’està preparant”.

El mandatari es referia a un possible vuitè d’atac a gran escala contra la infraestructura energètica després de l’últim, que va causar el dimecres talls massius d’electricitat i aigua en gran part del país quan les temperatures es troben ja per sota de zero graus.

L’argument de Kíiv es veu reforçat per la detecció d’un vaixell porta míssils rus en la mar Negra.

La portaveu del Comandament sud de les Forces Armades d’Ucraïna, Nataliya Humenyuk, ha afirmat avui que “per primera vegada en diversos dies ha aparegut un vaixell porta míssils en la mar Negra en servei de combat amb vuit míssils Kalibr a bord”. “Això suggereix que hi ha preparatius en marxa” per a un atac, ha dit.

Els ministres d’Exteriors d’Estònia, Finlàndia, Islàndia, Letònia, Lituània, Noruega i Suècia, han viatjat avui a Kíiv per a estudiar com continuar fent costat a Ucraïna i mostrar la seva confiança que aquest país, “malgrat la pluja de bombes”, vencerà, segons ha publicat a Twitter el cap de la diplomàcia letona, Edgars Rinkevics.

L’escala i la complexitat dels danys causats pels successius bombardejos russos al sistema energètic –afectat abans de l’últim bombardeig en un 50% i amb perjudicis de gairebé 2.000 milions de dòlars, segons el primer ministre, Denys Shmyhal–, és molt gran.

En aquest sentit, l’empresa nacional d’energia, Ukrenergo, ha xifrat aquest dilluns el dèficit de capacitat en la xarxa ucraïnesa encara en un 27%, i va anunciar apagades no previstes en tota Ucraïna.

Kíiv no descarta reubicar ciutadans

L’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschkó, ha advertit avui en una entrevista al mitjà RBC-Ucraïna que pot haver-hi talls d’electricitat “fins a la primavera”. El regidor ha assegurat que planifica mesures amb tots els escenaris en ment, per la qual cosa no ha descartat “el pitjor” possible, una evacuació.

“No hi haurà una evacuació total, sinó potser parcial”, en el que ha anomenat “una reubicació de persones d’unes certes categories als suburbis on hi hagi serveis disponibles”.

La Presidència ucraïnesa accelera al màxim els preparatius per a l’hivern, i fins al moment s’han instal·lat al país més de 4.300 punts de serveis bàsics o d’ “invencibilitat”, amb estufes, generadors, endolls per a carregar telèfons mòbils i ordinadors, aigua, begudes calentes, internet i petites zones d’esbarjo per a nens.

Precisament la creació d’aquests punts ha generat tensions entre Zelenski i l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschkó, després que el cap d’Estat digués el divendres que a Kíiv hi ha “moltes queixes” sobre el seu funcionament.

Zelenski va cridar el regidor a ser “més seriós” en el seu treball quan molts ciutadans de Kíiv estaven encara més de 20 o 30 hores sense electricitat, i va arribar fins i tot a acusar a Klitschkó de “mentir” sobre l’estat dels centres instal·lats.

Tensió entre Zelenski i l’alcalde de Kíiv

La polèmica està servida, especialment per l’inusual de les crítiques després de nou mesos en què els polítics havien mostrat unitat davant Rússia amb independència de les seves ideologies.

L’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschkó, qui va fundar en 2010 l’Aliança Democràtica per les Reformes d’Ucraïna, va mantenir silenci fins al diumenge a la tarda, quan va assegurar que s’han creat més de 430 punts de calefacció en la capital —amb més de 3 milions d’habitants— i s’està preparant el desplegament ràpid de més de 100 en cas d’emergència. “No vull, especialment en la situació actual, entrar en batalles polítiques”, va emfatitzar.

En canvi, el cap de la fracció parlamentària del partit oficialista El Servidor del Poble, David Arakhamia, de màxima confiança de Zelenski, va donar el diumenge a Klitschkó una setmana per a corregir “els errors”.

No és la primera vegada que Zelenski s’enfronta a Klitschkó. El setembre de 2019 va voler acomiadar a l’alcalde del seu segon càrrec, el de cap de l’Administració Estatal de la Ciutat de Kíiv. A diferència del lloc d’alcalde, que és triat pels ciutadans, el de cap de l’Administració Estatal de la Ciutat ho decideix el president d’Ucraïna, en el cas de Klitschkó l’antecessor de Zelenski, Petró Poroshenko.

Klitschkó, que va entrar en la política en 2012, va qualificar d’il·legal i antidemocràtic el gest del mandatari, qui finalment va desistir de desallotjar a Klitschkó de l’Administració Estatal.

L’OTAN diu que Putin “intenta utilitzar l’hivern com a arma de guerra”

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dilluns que el president de Rússia, Vladímir Putin, “està intentant utilitzar l’hivern com a arma de guerra” contra Ucraïna, després dels atacs de les últimes setmanes sobre infraestructures energètiques.

“El que veiem és que el president Putin està intentant destruir el sistema elèctric, la infraestructura de gas i els serveis bàsics per a la població ucraïnesa i, en fer això quan entrem en l’hivern, demostra que el president Putin està ara intentant usar l’hivern com una arma de guerra contra Ucraïna i això és horrible”, ha declarat el polític.

Stoltenberg s’ha pronunciat en aquest sentit durant una roda de premsa al costat del president de Romania, Klaus Iohannis, amb qui es va reunir avui a Bucarest, un dia abans que comenci en aquesta mateixa ciutat una trobada dels ministres d’Exteriors de l’OTAN.

El secretari general ha dit que s’ha d’“estar preparat per a més atacs” contra Ucraïna. “Aquesta és la raó per la qual els aliats de l’OTAN han augmentat el seu suport a Ucraïna, també amb sistemes addicionals de defensa aèria. Els aliats estan proporcionant sistemes avançats de defensa aèria i diferents sistemes que poden abordar les amenaces que representen diferents tipus de drons, però també els míssils de creuer i balístics”, ha comentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona