Política

La CUP promou la derogació total de la sedició i de la llei mordassa

Vehí registra una esmena a la totalitat amb articulat alternatiu a la reforma del Codi Penal de PSOE i Podem

Denuncia que el text avalat per ERC “trasllada l’esperit de la sedició als desordres públics” i “criminalitza més” el dret de protesta

La CUP ha registrat aquest matí al Congrés una esmena a la totalitat amb un text alternatiu a la proposició de llei firmada per PSOE i Podem que deroga el delicte de sedició al Codi Penal i que crea un nou tipus de desordres públics agreujats. En el text, al qual ha tingut accés aquest diari, els de Mireia Vehí aposten per una derogació completa de la sedició i també de la llei mordassa, la llei 4 / 2015 que va ser aprovada pel govern de Mariano Rajoy i que encara continua vigent tres anys després de l’arribada a La Moncloa del govern de coalició progressista que presideix Pedro Sánchez. La CUP denuncia que, “a pesar que la desaparició de la sedició és un símbol de democratització de Codi Penal espanyol, traslladar el seu esperit al delicte de desordres públics agreujats suposa una amenaça al dret fonamental a la protesta, la reunió i la manifestació”.

Davant la derogació de la sedició que fan PSOE i Podem per la via de suprimir el capítol I del títol XXI de la llei orgànica 10/1995 del Codi Penal i mitjançant un text llarg que transposa directives de la UE, el redactat alternatiu de la CUP és breu que consta de dues disposicions derogatòries. “Queden derogats els articles 544 i 545 del Llibre II, Delitos y sus penas, coreesponents al Títol XXII, Delitos contra el orden público, del Codi Penal” i “Queda derogada la llei orgànica 4/2015 de 30 de març de protecció de la seguretat ciutadana” és el contingut alternatiu que proposen els diputats Mireia Vehí i Albert Botran.

L’esmena de la CUP -així com la de Junts, també amb un text propi- haurà de ser debatuda i votada en els propers set dies al ple del Congrés, i el punt de la derogació de la llei mordassa situarà PSOE i Podem en una posició compromesa. La coalició es va comprometre a la seva derogació en termes similars i la promesa continua sent una promesa a punt de complir-se tres anys de legislatura, i ara viurà l’avergonyiment no només de veure com li arriba un text derogatiu firmat pels anticapitalistes sinó d’haver-hi de votar en contra. En la justificació de motius de la seva esmena a la totalitat, la CUP denuncia que “millorar el Codi Penal espanyol per homologar-lo a altres països europeus no pot ser un subterfugi per criminalitzar, encara més, la protesta”.

En el debat nocturn que va arrencar dijous al Congrés i en el qual l’admissió a tràmit es va votar i aprovar ja a dos quarts d’una de la matinada de divendres, la CUP es va abstenir per no vetar el debat i ho va fer precisament per aprofitar el tràmit d’esmenes per ampliar el catàleg de material punible a derogar. En la seva intervenció a l’hemicicle, Vehí va ser molt dura amb la coalició progressista i amb ERC i va denunciar la criminalització de la protesta. “El PSOE hi guanya: el PSOE hi guanya major control de la protesta enmig d’una crisi econòmica sense precedents (...) Traslladen l’esperit de la sedició a l’ordre públic i de fet el PSOE no parla de derogació del delicte de sedició, el portaveu [Paco Aranda] ha parlat de substitució. I és que així maten dos pardals d’un tret: un maquillatge democràtic de cara a Europa, la famosa homologació, però mantenint la mà dura”, va reflexionar Vehí en veu alta. “Aquesta reforma converteix en delicte talls de carreteres, l’ocupació d’espais públics i provats. Amb aquesta reforma el 15-M avui podria ser delicte. La clau és el concepte d’intimidació. A la sentència de Marchena del cas Aturem el Parlament és la primera vegada que es va utilitzar e concepte d’intimidació. Qui decideix què és intimidació? Com s’intimida?”, va reblar Vehí.

Per la diputada de la CUP, “el PSOE li té por a milers de persones al carrer i a la desobediència civil, que és el que va ser Tsunami democràtic i el que va ser l’independentisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona